Nudle
Známé přísloví praví – sto lidí, sto chutí. Které nudle jsou nejlepší vám proto sice s jistotou nepovíme, ale můžete si být jistí, že u nás si přijde na své každý.
#ShowMore#
Široké nudle se báječně hodí například k hustým smetanovým nebo rajčatovým omáčkám. Jejich tvar totiž umožňuje zachytit více omáčky, která nesteče zpět do talíře. Takové polévkové nudle jsou klasickou volbou pro mnoho tradičních polévek. Jsou jemné, ale zároveň pevné a dobře drží tvar i po delším vaření. Vaječné nudle jsou díky obsahu vajec bohaté na bílkoviny, mají vyšší energetickou hodnotu a spolehlivě vás zasytí. Milovníky ostrých chutí jistě potěší pálivé nudle, které stačí posypat sýrem. Pokud vás trápí intolerance na lepek nebo trpíte celiakií, pak vyzkoušejte bezlepkové nudle.
Co mít doma ve spíži? Rozhodně nudle!
Podobně jako například kvalitní rýže nebo luštěniny, patří i nudle mezi potraviny, které vám ve spíži vydrží i několik let. Jejich obrovskou výhodou je, že z nich můžete snadno a rychle vykouzlit nekonečné množství zdravých a chutných jídel. Nudle můžete podávat k omáčkám, jejichž základem je smetana nebo rajčata. Výborně se hodí jako příloha k masu nebo zelenině, ale také do polévek a nejrůznějších vývarů. Báječně chutnají zapečené nebo jako základ těstovinových salátů.
Nudle můžete do svého jídelníčku zařadit i tehdy, pokud jste vyznavači zdravého životního stylu. Zdravé nudle připravíte snadno přidáním dalších surovin, které pokrm promění v jídlo bohaté na živiny. Nudle obsahují komplexní sacharidy, které jsou pro naše tělo nesmírně důležité. Vždy však záleží na celkovém složení toho, co si na svůj talíř naservírujete. Přelijte si nudle rajčatovou omáčkou s bylinkami a kořením a posypejte je kvalitním sýrem nebo do nich přidejte maso či tofu.
Jak skladovat nudle?
Že vám doma nudle vydrží i několik let už víte. Abyste jejich trvanlivost prodloužili na maximum, nezapomeňte je skladovat v uzavřené nádobě nebo původním obale na tmavém a suchém místě. Čerstvé nudle, v případě, že je vaříte odděleně, vám vydrží v lednici až 2 dny. Pokud jste nudle rovnou zamíchali do omáčky nebo polévky, pak je raději snězte co nejdříve.
Nudle za pár minut? Bez problému!
Znáte to také? Občas jsou dny, kdy se v kuchyni pouze mihnete a na dlouhé vaření nezbývá moc času. Nudle představují skvělý způsob, jak si během pár minut připravit chutné jídlo. Stačí je povařit v horké osolené vodě a… To je všechno. Na závěr doporučujeme propláchnout je pod studenou vodou, čímž zastavíte proces vaření a zabráníte jejich slepení.
Z Číny rovnou na talíř
Věděli jste, že poprvé si na nudlích pochutnávali Číňané a to už před více než 4000 lety? Od té doby se nudle rozšířily do celého světa a každá kultura si je přizpůsobila podle svých chutí a kulinářských tradic. Ale pozor, nejde jen o obyčejný pokrm. V Číně se tradičně podávají tzv. „dlouhé nudle“ při příležitostech, jako jsou narozeniny a svatby. Tyto nudle by měly být co nejdelší a při vaření nebo konzumaci by se neměly lámat, protože jejich délka symbolizuje dlouhý a šťastný život.