Bramborová paratha plněná sýrem - indická pochoutka, kterou si zamilujete

Pokud jste i vy milovníky indické kuchyně, zbystřete! Připravili jsme pro vás recept na bramborovou parathu plněnou sýrem, která se skvěle hodí ke snídani nebo jako rychlá svačina do práce. Rozhodně se s ní vytáhnete také na pikniku s přáteli nebo při rodinné oslavě. Připravte si kuchařskou zástěru, kvalitní pánev a pár dalších ingrediencí. Jdeme na to!

Co je vlastně paratha zač? 

Slovo paratha pochází původně ze sanskrtu a vzniklo sloučením slov parat a atta, což v překladu doslovně znamená vrstvy vařeného chleba. Zatímco parat je speciální mísa, ve které se postupně smíchají veškeré ingredience, atta je celozrnná pšeničná mouka. Právě ta je totiž základem při výrobě chlebů jako je naan nebo chapati

Parathy jsou jedním z nejoblíbenějších indických pokrmů, které se obvykle podávají ke snídani nebo jako svačina k čaji. Klasická suchá paratha je typická tím, že se těsto při její přípravě vrství, pomaže máslem ghí nebo olejem a znovu se přeloží. Možná to zní děsivě, snad vás tedy uklidníme tím, že u plněné parathy pravidla vrstvení neplatí. Vyválené placky se po naplnění nádivkou naopak spojí na sebe a jednoduše se vytvarují do koule nebo pytlíčku.

Indická pochoutka, se kterou zabodujete!

V indii je se tato delikatesa podává spíše ke snídani nebo svačině, ale chutnat vám bude kdykoliv během dne. A co víc? Zamilují si ji nejen vegetariáni ale i děti. Pokud chystáte rodinnou oslavu nebo piknik s přáteli, můžete si být jisti, že s touto pochoutkou rozhodně zabodujete. Nemusíte se bát, že strávíte půl dne u plotny. Při troše cviku a trpělivosti vám její příprava zabere zhruba hodinu.

Recept indická sýrová cheese paratha

Recept na bramborovou parathu plněnou sýrem

Základem těsta na přípravu parathy je mouka, voda a olej. Bez této trojice se zkrátka neobejdete. Pokud v kuchyni rádi kouzlíte, můžete do parathy přidat klidně i vaše oblíbené bylinky nebo koření. Stejně tak lze obměnit i náplň, která bude skvěle chutnat třeba se sezónní zeleninou, čočkou, nebo fazolemi. Vždy ale musíte mít na paměti, že všechny ingredience na “nádivku” musí být pečlivě rozmačkané.

Suroviny

TĚSTO

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička soli (méně pokud máte slanější sýr)
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek vlažné vody
  • pár lžic hladké mouky na vyválení těsta

NÁPLŇ

  • 250 g sýru
  • 0,5 lžičky soli
  • 4 středně velké brambory
  • 1 lžička mletého bílého pepře
  • 0,5 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička garam masala
  • ghí na smažení

Postup přípravy

Prosátou mouku smíchejte s kořením, poté přidejte olej. 

  1. Postupně, za průběžného hnětení přilévejte i vodu, dokud vám nevznikne vláčné, elastické a hladké těsto, které by se nemělo lepit na prsty. 
  2. Propracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte 1-2 hodiny odpočinout.
  3. Mezitím uvařte brambory s trochou soli a rozmačkejte je ve větší míse, poté přidejte nastrouhaný sýr, koření a promíchejte. 
  4. Odpočaté těsto rozdělte na 6 stejných dílků a vypracujte z nich menší koule. Ty pak rozválejte na pomoučené podložce do tvaru kruhu.
  5. Do středu dejte ⅙ náplně, spojte okraje parathy (do tvaru měšce) a znovu opatrně zpracujte do tvaru koule. 
  6. Nakonec lehce obalte v mouce a vyválejte placku o tloušťce zhruba 1 cm. 
  7. Na mírném plameni rozpalte širokou pánev s trochou ghí a parathy pomalu opečte z obou stran. 

Tip: Ještě předtím, než začnete parathu plnit připravenou směsí, znovu prohněťte těsto, bude se vám s ním lépe pracovat.


Zkoušeli jste připravit sýrovou parathu nebo se teprve chystáte? Napište nám do komentářů na Facebooku nebo Instagramu, jak vám chutnalo. Máte-li jakékoli dotazy nebo potřebujete poradit s výběrem některého z produktů, neváhejte se na nás obrátit na produkty@day-spa.cz.