Pepř
Základem chuti všech jídel je bezesporu sůl a kromě ní také další koření, které pokrmům dodává i neodolatelnou vůni. Pepř patří do světové i české kuchyně už nějaké to století a bez nadsázky lze říci, že ho ochutnal téměř každý. Víte však, jak chutná opravdu čerstvý, luxusní pepř, nebo jste doposud vyzkoušeli pouze ten ze supermarketu? Nejlepší pepř se pozná především podle chuti a aroma a veřte, že v každém jídle bude rozdíl v kvalitě znát.
#ShowMore#
V této kategorii najdete kvalitní pepř od naší brněnské značky Healing Nature, který je dokonce v BIO kvalitě. Neobsahuje žádná umělá aromata ani jinou chemii, která by mohla jeho chuť degradovat. Vybrat si u nás můžete buďto černý nebo dlouhý pepř, který má jemnější chuť. Oba druhy pocházejí přímo z Indie a abychom zachovali jejich čerstvost, zabalili jsme je pro vás do uzavíratelných sáčků, díky kterým si nemusíte lámat hlavu s jejich skladováním.
Co je černé koření
Černý pepř neboli černé koření pochází ze stromu piper nigrum, který má své kořeny v Indii. Za pepřem se vydávali mořeplavci a postupem času se stal nejcennějším obchodním artiklem na světě. Do Evropy dovezl pepř poprvé Alexandr Makedonský, který jej objevil při svém tažení do Indie. Zanedlouho černý pepř doslova změnil nejen události dějin, ale také hranice mnoha panství, říší a nakonec i mapu světa. Znali ho už i staří Římané a jednu dobu byl žádanější než skořice nebo hřebíček. Dnes známe pepř jako jednodruhové koření, kterým lze dochutit téměř jakýkoliv pokrm.
Kvalitní pepř udrží maso déle čerstvé
Černé koření má v kuchyni široké využití – prodlužuje čerstvost potravin a hodí se proto například k nakládání drůbežího nebo vepřoveho masa i zvěřiny. Výborně vyladí také chuť omáček nebo polévek, do kterých se přidává především v mleté formě. Ochutit s ním můžete i pomazánky, a dokonce je vynikající také ve sladkých pokrmech. Špetka pepře dodá šmrnc perníku, zmrzlině i krémům.
Černé koření a jeho účinky na zdraví
Kvalitní pepř povzbuzuje látkovou výměnu a trávení a kromě toho obsahuje také látku zvanou piperin. Piperin přispívá především ke stimulaci nervové soustavy a krevního oběhu. To ale zdaleka není všechno. Necítíte se ve své kůži nebo si chcete jen okořenit život? Vyzkoušejte pepřový čaj! Přijde vhod například během nachlazení – obsahuje totiž velké množství antioxidantů, které jsou důležité pro správné fungování imunitního systému. Kromě toho má také příznivé účinky na dýchací cesty a může ulevit při rýmě a kašli. Pepř čaji dodá navíc také pikantní a velice originální chuť.
Černé koření v ájurvédě
Černé koření si pod svá křídla vzala také ájurvéda a kromě celé řady pokrmů obohacuje také ájurvédské čaje. Podle ájurvédy má silné zahřívací vlastnosti a hodí se proto především pro Vátu a během chladnějších dní. Sáhnout po něm můžete například tehdy, pokud vás trápí nedostatečné prokrvování končetin a máte tak často pocit studených rukou a nohou. Pepř je koření, které navíc pomáhá nastartovat metabolismus, takže se skvěle hodí do redukčních jídelníčků a jako podpora při hubnutí. Podle ájurvédy má údajně také antiseptické vlastnosti a dokáže prý znepříjemnit život virům a bakteriím.
Tip: Účinky černého koření můžete ještě více podpořit tím, že jej lehce osmahnete – ideální je k tomu přepuštěné máslo ghí.