Pepř černý
Černý pepř je nepostradatelnou součástí kuchyně celého světa. Báječně s ním dochutíte nespočet slaných i sladkých pokrmů nebo si z něj můžete připravit nejrůznější směsi koření. Kromě toho, že dodá šmrnc každému jídlu, prospívá také imunitě, trávení a s klidem jej můžete zařadit i do redukčního jídelníčku – pomůže vám totiž nastartovat metabolismus.
#ShowMore#
Pokud hledáte opravdu kvalitní černý pepř, pak jste tady správně. Vyzkoušet můžete třeba ten od naší brněnské značky Healing Nature, který vyrostl přímo v Indii, odkud si ho necháváme dovážet až k nám. Aby si déle zachoval svou čerstvost a přirozené aroma, balíme ho do uzavíratelných sáčků. V této kategorii můžete kromě černého pepře vyzkoušet také pepř dlouhý, který je chuťově jemnější. Oba jsou navíc v BIO kvalitě, takže v nich nenajdete žádnou chemii ani umělá aromata nebo barviva.
Koření králů aneb černý pepř a trocha historie
Dnes patří černý pepř mezi nejpoužívanější jednodruhové koření, ale ne vždy tomu tak bylo. Pepř černý je plodem pepřovníku, který je původem z Indie. Do Evropy jej přivezl Alexandr Makedonský, který ho objevil během svých mořeplaveckých výprav. V minulosti se mu přezdívalo také černé zlato nebo koření králů. Víte proč? Sloužil totiž jako velmi cenné platidlo a ovlivnil nejen politiku mnoha zemí, ale také dějiny světa.
I černý pepř však zažil své období temna – údajně má mít totiž afrodiziakální účinky, což se nelíbilo především církvi, která jej chtěla nadobro zakázat, což se nakonec podařilo jen v klášterech. Dnes naštěstí patří černý pepř mezi zcela běžné druhy koření, které mají v kuchyni nesmírně široké uplatnění.
Černý pepř se hodí do slaných i sladkých pokrmů
Černý pepř se hodí nejen do omáček, polévek a vývarů, ale také k nakládání masa do uzenin nebo pomazánek. Podobně jako například himálajská sůl slouží i pepř ke konzervaci potravin, které udržuje déle čerstvé. Dochutit s ním můžete také saláty, zeleninu nebo brambory. Při používání černého pepře se však nemusíte nutně omezovat pouze na slané pokrmy, výborně totiž chutná také v dezertech, sušenkách, zmrzlině nebo perníku.
Pepř černý a jeho účinky na zdraví
Černý pepř obsahuje látku piperin, která mu dodává nejen typickou ostrost a vůni, zvyšuje navíc tvorbu žaludečních šťáv a tím přispívá k lepšímu trávení. To je ale jen zlomek důvodů, proč s černým pepřem v kuchyni nešetřit. Pepř černý zároveň prohřívá celé tělo a tím podporuje nejen metabolismus, urychluje také spalování tuků. Výborným spojencem může být černý pepř také během nachlazení. Nejenže obsahuje antioxidanty, které přispívají k podpoře imunity, pomáhá zároveň uvolňovat i dýchací cesty. Pokud se to kolem vás hemží bacily, zkuste si připravit pepřový čaj, který vás zahřeje a okoření den.