Bramborové kačorí – rychlá smažená dobrota

Kdo kdy vyrazil do Indie, zjistil, že na něj čeká mnoho překvapení v podobě tradičních pokrmů a chuťovek v pouličních stáncích. Jedním z těchto pokrmů je kačorí, placka plněná směsí brambor a koření, smažená na ghí. Už se vám sbíhají sliny? Tak jste zde správně – přinášíme vám recept a tipy, jak připravit to nejlepší bramborové kačorí.

Kde se vzalo kačorí?

Vůbec první zmínky o kačorí lze najít v textech ze 7. století. Kačorí je zde popisováno jako nadýchané smažené pečivo s čočkovou náplní. Různé podoby kačorí lze najít také ve středověkých kuchařkách. Někde se kačorí plnilo suchou směsí koření, jinde se připravovalo na sladko máčené v sirupu. Existuje i varianta neplněného kačorí, které vypadá jako nadýchaná zlatá kulička.

Populární indický street food

Bramborové kačorí, které si budeme dnes připravovat, má původ v Západním Bengálsku. Jde o smažené chuťovky, které se v Indii podávají ke snídani, ke svačině či k hlavnímu chodu. Pokud vyrazíte v Indii ochutnávat místní street food, narazíte na kačorí na různé způsoby.

Protože jde o tradiční indický pokrm, nesmí chybět na žádné hostině, svatbě a oslavě. Na tyto akce je připravují profesionálové, kteří už mají přípravu kačorí takříkajíc „v ruce”. Těsto na kačorí totiž dokáží tvarovat v ruce bez použití válu.

Kouzlo kačorí spočívá v tom, že je můžete plnit podle libosti jakoukoliv náplní. Jakmile si postup přípravy osvojíte, zjistíte, že jsou velmi snadné a rychlé. Navíc působí v našich končinách velmi exoticky, takže pokud je připravíte na společenskou sešlost, určitě u hostů zabodujete!

Recept bramborové kačorí plněné

Suroviny

TĚSTO

  • 1/2 šálku celozrnné pšeničné mouky
  • 1/8 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky oregána
  • 1/4 čajové lžičky asafoetidy
  • 6 polévkových lžic vody

NÁPLŇ

SMAŽENÍ

  • 1 šálek ghí nebo rostlinného oleje na fritování

Postup přípravy

PŘÍPRAVA TĚSTA

  1. Mouku prosejte do hluboké misky.
  2. K mouce přidejte sůl a oregáno.
  3. V malé misce rozpusťte ve vodě asafoetidu.
  4. Vytvořte uprostřed suché směsi mouky a koření důlek a vlijte do něj vodu s rozpuštěnou asafoetidou.
  5. Poté začněte rukou vypracovávat těsto. Mělo by mít jemnou konzistenci.
  6. Pokud se těsto lepí na prsty nebo je příliš suché, přidejte podle potřeby vodu nebo mouku.
  7. Do hotového těsta vytlačte prsty pár důlků a pokropte ho trochou vody.
  8. Těsto zakryjte miskou nebo čistou utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.

Hotové těsto by mělo být měkčí než těsto na purí či čapátí.


Zajímavost: Asafoetida je aromatická pryskyřice ze stromů rodu Ferula. Do těsta na kačorí se přidává pro lepší chuť, protože po opražení na tuku chutná a voní jako česnek s cibulí.


Recept plněné bramborové kačorí postup

PŘÍPRAVA TĚSTA

Mezitím co těsto odpočívá si můžete připravit náplň. Ta je skutečně velmi jednoduchá – stačí smíchat rozmačkané brambory se solí a kořením. Důkladně směs promíchejte.

PŘÍPRAVA KAČORÍ

  1. Těsto rozdělte na 4 díly o velikosti švestky.
  2. Na jednu dlaň si kápněte kapku ghí a poté zpracujte kuličku těsta mezi dlaněmi.
  3. Kuličku zploštěte tak, aby měla průměr zhruba 5 centimetrů a na tloušťku půl centimetru.
  4. Plačicku uprostřed trochu promáčkněte a vložte jednu čajovou lžičku náplně.
  5. Okraje plačičky přehněte přes náplň a spojte. Vzniklý šev ještě zmáčkněte.
  6. Vzniklou kuličku lehce rolujte mezi dlaněmi (bez použití tlaku).
  7. Pokropte si vál pár kapkami ghí a kuličky jemně vyválejte na placičky o průměru zhruba 8 centimetrů. Okraje by měly být trochu tenčí než prostředek.
  8. Na pánvi rozehřejte ghí nebo olej a smažte kačorí dozlatova.

Tip: Před tím, než začnete tvarovat kačorí, ještě jednou důkladně prohněťte těsto. Bude se vám s ní tak lépe pracovat.


Hotové kačorí můžete podávat třeba s čatní nebo hummusem. Přejeme vám dobrou chuť!

Recept převzat z: Ájurvéda Léčivá kuchyně (Harish Johari)

Jaký mělo kačorí úspěch u vás doma? Určitě budeme rádi, když se s fotkami svých výtvorů pochlubíte na našem Instagramu nebo Facebooku! A pokud potřebujete poradit s výběrem produktů, můžete směřovat dotazy na produkty@day-spa.cz.