Kdo kdy vyrazil do Indie, zjistil, že na něj čeká mnoho překvapení v podobě tradičních pokrmů a chuťovek v pouličních stáncích. Jedním z těchto pokrmů je kačorí, placka plněná směsí brambor a koření, smažená na ghí. Už se vám sbíhají sliny? Tak jste zde správně – přinášíme vám recept a tipy, jak připravit to nejlepší bramborové kačorí.
Kde se vzalo kačorí?
Vůbec první zmínky o kačorí lze najít v textech ze 7. století. Kačorí je zde popisováno jako nadýchané smažené pečivo s čočkovou náplní. Různé podoby kačorí lze najít také ve středověkých kuchařkách. Někde se kačorí plnilo suchou směsí koření, jinde se připravovalo na sladko máčené v sirupu. Existuje i varianta neplněného kačorí, které vypadá jako nadýchaná zlatá kulička.
Populární indický street food
Bramborové kačorí, které si budeme dnes připravovat, má původ v Západním Bengálsku. Jde o smažené chuťovky, které se v Indii podávají ke snídani, ke svačině či k hlavnímu chodu. Pokud vyrazíte v Indii ochutnávat místní street food, narazíte na kačorí na různé způsoby.
Protože jde o tradiční indický pokrm, nesmí chybět na žádné hostině, svatbě a oslavě. Na tyto akce je připravují profesionálové, kteří už mají přípravu kačorí takříkajíc „v ruce”. Těsto na kačorí totiž dokáží tvarovat v ruce bez použití válu.
Kouzlo kačorí spočívá v tom, že je můžete plnit podle libosti jakoukoliv náplní. Jakmile si postup přípravy osvojíte, zjistíte, že jsou velmi snadné a rychlé. Navíc působí v našich končinách velmi exoticky, takže pokud je připravíte na společenskou sešlost, určitě u hostů zabodujete!
Suroviny
TĚSTO
- 1/2 šálku celozrnné pšeničné mouky
- 1/8 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky oregána
- 1/4 čajové lžičky asafoetidy
- 6 polévkových lžic vody
NÁPLŇ
- 2 malé brambory (uvařené, oloupané a rozmačkané)
- 1/8 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mletého kmínu
- 1/2 čajové lžičky nahrubo namletého fenyklu nebo anýzu
- 1/4 čajové lžičky mletého koriandru
- 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1/4 čajové lžičky garam masaly
SMAŽENÍ
- 1 šálek ghí nebo rostlinného oleje na fritování
Postup přípravy
PŘÍPRAVA TĚSTA
- Mouku prosejte do hluboké misky.
- K mouce přidejte sůl a oregáno.
- V malé misce rozpusťte ve vodě asafoetidu.
- Vytvořte uprostřed suché směsi mouky a koření důlek a vlijte do něj vodu s rozpuštěnou asafoetidou.
- Poté začněte rukou vypracovávat těsto. Mělo by mít jemnou konzistenci.
- Pokud se těsto lepí na prsty nebo je příliš suché, přidejte podle potřeby vodu nebo mouku.
- Do hotového těsta vytlačte prsty pár důlků a pokropte ho trochou vody.
- Těsto zakryjte miskou nebo čistou utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.
Hotové těsto by mělo být měkčí než těsto na purí či čapátí.
Zajímavost: Asafoetida je aromatická pryskyřice ze stromů rodu Ferula. Do těsta na kačorí se přidává pro lepší chuť, protože po opražení na tuku chutná a voní jako česnek s cibulí.
PŘÍPRAVA TĚSTA
Mezitím co těsto odpočívá si můžete připravit náplň. Ta je skutečně velmi jednoduchá – stačí smíchat rozmačkané brambory se solí a kořením. Důkladně směs promíchejte.
PŘÍPRAVA KAČORÍ
- Těsto rozdělte na 4 díly o velikosti švestky.
- Na jednu dlaň si kápněte kapku ghí a poté zpracujte kuličku těsta mezi dlaněmi.
- Kuličku zploštěte tak, aby měla průměr zhruba 5 centimetrů a na tloušťku půl centimetru.
- Plačicku uprostřed trochu promáčkněte a vložte jednu čajovou lžičku náplně.
- Okraje plačičky přehněte přes náplň a spojte. Vzniklý šev ještě zmáčkněte.
- Vzniklou kuličku lehce rolujte mezi dlaněmi (bez použití tlaku).
- Pokropte si vál pár kapkami ghí a kuličky jemně vyválejte na placičky o průměru zhruba 8 centimetrů. Okraje by měly být trochu tenčí než prostředek.
- Na pánvi rozehřejte ghí nebo olej a smažte kačorí dozlatova.
Tip: Před tím, než začnete tvarovat kačorí, ještě jednou důkladně prohněťte těsto. Bude se vám s ní tak lépe pracovat.
Hotové kačorí můžete podávat třeba s čatní nebo hummusem. Přejeme vám dobrou chuť!
Recept převzat z: Ájurvéda Léčivá kuchyně (Harish Johari)
Jaký mělo kačorí úspěch u vás doma? Určitě budeme rádi, když se s fotkami svých výtvorů pochlubíte na našem Instagramu nebo Facebooku! A pokud potřebujete poradit s výběrem produktů, můžete směřovat dotazy na produkty@day-spa.cz.