Recept na podzimní jablečnou granolu

V ájurvédské kuchyni se obvykle díváme na kvality a účinky receptu a jeho ingrediencí, čímž můžeme jednotlivá jídla připravovat tak, aby udržela naše tělo v optimální rovnováze také v závislosti na roční době.

V případě kořeněné jablečné granoly – jednoduché, celozrnné verze klasického dezertu – je její sladko-kořeněná chuť perfektní pro vyrovnání Pitty po horkém létě, a především pro zklidnění Váty během probíhajícího nevlídného podzimu.

Určitě se také mnohdy setkáváte s tím, že jak se po létě prudčeji ochladí, začnou všichni kolem vás pokašlávat, posmrkávat a sezónní virózy nabírají na síle, kdy nejednoho mohou oslabit i na několik dní s čajem v posteli. Je to raz dva, přes den si užíváte slunečného počasí v tričku, po západu slunce však prudce klesne teplota, zafouká vítr a nachlazení je na světě. Přechod z léta do podzimu tak může pro tělo představovat určité problémy, protože zvýšená Pitta i Váta nás činí náchylnějšími k nerovnováze, a tedy i ke zdravotním neduhům.

Kromě fyzických příznaků zapříčiněného prudkou změnou počasí na sobě můžeme zpozorovat také mentální vyčerpání, cítíme, že máme najednou mnohem méně energie – aby taky ne, když uvolněná nálada letních dní přechází do každodenní šedi pracovních či školních povinností. 

Nastartování trávicího ohně neboli agni jednoduchými, dobře uvařenými a dobře kořeněnými jídly vám zajistí, že tuto náročnější dobu zvládnete s optimálně připravenou trávicí silou.


Tip: Na co si dát pozor, a co naopak zařadit do svých návyků, abyste prožili podzim v harmonii, si můžete přečíst zde.


Sladká a svíravá jablka pomáhají odvést přebytečnou Pittu z těla a zároveň uzemňují Vátu svým vodnatým křupáním. Na podzim navíc rostou skoro na každém rohu, proč tedy nevyužít jejich sílu? Náplň této granoly je vhodně doplněná štiplavým, lehce nahořklým a pikantním kořením, uspokojí tak vnitřnosti stejně jako smysly – jasná barva a nostalgické aroma vám štědře nabídne sattvický pocit výživy, který je pro období přelomu Pitty a Váty ideální.

Recept na jablečnou granolu s kořením

Možná tak hledáte recept na zdravou svačinu, hlavně pokud máte po škole či po práci chuť něco sníst, aniž byste se nacpali před večeří, ani nechcete mít výčitky, že jste spráskali zase něco sladkého. Jablečnou granolu s voňavým kořením tak zkrátka musíte vyzkoušet! 

Počet porcí: 6–8 porcí

Suroviny

NÁPLŇ

DROBENKA

Postup přípravy

  1. Jablka omyjeme, vyjmeme z nich jádřince a případně také zbavíme slupky. Následně je nakrájíme na tenké plátky.
  2. Ve velké míse smíchejte nakrájená jablka se zbytkem ingrediencí na náplň. Jemně promíchejte velkou lžící nebo stěrkou, aby se jablka rovnoměrně obalila v citronové šťávě a koření. Pokud raději pracujete rukama, dejte si pozor, aby vám kurkuma nezbarvila pokožku.
  3. Nechte směs odpočinout a mezitím si připravte drobenku.
  4. V samostatné velké míse smíchejte oves, mouku, kokosový cukr, sůl, skořici a hřebíček. Míchejte, aby vznikla jednolitá směs.
  5. Poté přidejte 2 ½ lžíce kokosového oleje. Pomocí vidličky nebo rukou propracujte olej přes suché ingredience a vytvořte drobivou hmotu. Pokud se nedrolí, přidejte ještě trochu oleje a zamíchejte.
  6. Jablka promíchejte, aby se do nich znovu vmísila tekutina, která se usadila na dně. Do mísy s jablky nasypejte asi polovinu drobenky a dobře promíchejte.
  7. Předehřejte troubu na 180 °C. Na dno dortové nebo koláčové formy kápněte lžičku kokosového oleje a krouživými pohyby jím potřete dno.
  8. Plátky jablek úhledně rozložte kolem okraje formy tak, aby zaoblený okraj směřoval nahoru. Začněte velkými plátky a menší kousky si schovejte na vyplnění středu. Drobenka a rozinky na jablka úplně nepřilnou – potom stačí kolem jablek nasypat vše, co zbylo v misce, čímž vyplníte všechna místa.
  9. Zbylou suchou drobenkou posypte lžící vršek jablek v rovnoměrné vrstvě.
  10. Drobenku pečte 25 minut, poté ji vyndejte z trouby a pokapejte zbylou lžičkou kokosového oleje. Vraťte ji do trouby a pečte dalších 7–10 minut, dokud povrch nezezlátne a jablka po propíchnutí vidličkou nezměknou.

Před podáváním nechte granolu asi 10 minut ztuhnout. Vychutnejte si ji ještě teplou s oblíbenou polevou, pokapejte medem, ghí nebo čímkoli jiným, na co máte momentálně chuť. Granola vám výborně poslouží také jako zdravá snídaně.

Skvělé je, že granolu můžete skladovat v lednici až pět dní, stačí ji jen zakrýt alobalem, aby neoschla. Případně ji ve vzduchotěsné nádobě můžete cca na měsíc i zamrazit.

A co na podzim nejraději mlsáte vy? Prozraďte nám svoje tipy na našem Facebooku. Rádi vám poradíme také s výběrem produktů na produkty@day-spa.cz.

Zdroj: banyanbotanicals.com