Máte špatné svědomí, když na posezení sníte celý sáček bramborových lupínků? Už nemusíte! Připravili jsme pro vás recept na smažené zeleninové lupínky, které jsou zdravější alternativou ke klasickým chipsům. Nejenže chutnají skvěle, zvládne je připravit i naprostý začátečník!
Mlsejte bez výčitek
Jistě jste už zažili chvíle, kdy vás přepadla ohromná chuť na křupavé bramborové chipsy. Co si budeme povídat, občas po nich sáhneme všichni, ačkoliv víme, jakou paseku dokáží v těle nadělat. Vyzkoušet však můžete zdravější alternativu v podobě zeleninových lupínků, které budou křupat stejně dobře jako chipsy.
Do polévek, salátů i na potom
Se zeleninovými lupínky rozhodně nešetřete! Báječně se totiž hodí například do polévek nebo jako náhražka klasických krutonů z bíleho pečiva. A to není všechno. Můžete s nimi dochutit nejrůznější pokrmy nebo je přidat do zeleninových salátů. Lupínky se navíc dají snadno uskladnit. V uzavíratelném sáčku nebo vhodné nádobě vydrží i několik týdnů. Má to ovšem jednu podmínku. Lupínky v takovém případě nikdy nesolte a dochuťte je až před podáváním.
Barevné kombinace plné chutí
Při výběru vhodné zeleniny se nemusíte nijak omezovat. Popusťte uzdu své fantazii a vyzkoušejte klasické i netradiční variace. Vybírejte však zeleninu, která svou tvrdostí vyžaduje podobný čas smažení. V opačném případě by se vám některé druhy nemusely dostatečně prosmažit a je lepší je připravit zvlášť nebo nakrájet zeleninu, která se smaží déle na tenší plátky.
Vhodná zelenina na přípravu lupínků:
- mrkev
- petržel
- celer
- cuketa
- pastiňák
- řepa
- batáty
Recept na smažené zeleninové lupínky
Zeleninové lupínky sice nemusíte nijak dochucovat, jejich chuť ale můžete podpořit jednodruhovým kořením nebo klidně i pestrými mixy, jako je například garam masala. Základem úspěchu jsou však precizně nakrájené tenké plátky zeleniny, přibližně na 2 mm. To však může být výzva nejen pro vaši pevnou ruku ale i trpělivost. Pokud se na to necítíte, můžete na pomoc přizvat klidně robota, škrabadlo nebo kuchyňskou škrabku.
Tip: Nebojte se experimentovat! Zeleninové lupínky chutnají báječně i nasladko. Kombinaci mrkve, skořice a kokosového oleje si zamilujete.
Suroviny
- 1 hrnek zeleniny (například brambory, červená řepa, mrkev, batáty)
- 1 čajovou lžičku mletého kmínu
- 1 čajovou lžičku mletého koriandru
- špetku mangového prášku
- sůl a pepř podle chuti
- ghí na smažení
Postup přípravy
- Zeleninu očistěte a nakrájejte na plátky tenké asi 2 mm.
- Ve woku nebo jiné kvalitní pánvi rozpusťte na středním plameni ghí a zeleninové plátky smažte za stálého míchání, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé.
- Abyste se zbavili přebytečného oleje, dejte po dosmažení zeleninové lupínky na savý papír.
- Nakonec smíchejte v misce sůl s kořením a dochuťte dle libosti.
Zkoušeli jste připravit domácí zeleninové lupínky? Napište nám do komentářů na Facebooku nebo Instagramu a podělte se s námi o vaše zkušenosti a tipy. Pokud potřebujete poradit s výběrem ingrediencí či jiných produktů, rádi vám pomůžeme – pište na produkty@day-spa.cz.