Rooibos čaje
Čaj rooibos pochází z oblasti jižní Afriky a jeho benefity využíval už i domorodý kmen Kojsajů. Chvíli to vypadalo, že společně s jejich zánikem zmizí i rooibos, ale naštěstí si jeho účinků všimli v 18. století botanici, díky kterým se začal velmi rychle šířit do celého světa. Svou typickou červenou barvu získává čaj rooibos (někdy mylně označován jako čaj roibos) během procesu oxidace, při kterém se formuje i jeho nasládlá chuť a podmanivá vůně.
#ShowMore#
Rooibos čaje nesmí chybět ani v našem e-shopu a že je z čeho vybírat, se můžete přesvědčit sami. Připravit si ho můžete buďto v čisté formě nebo ochucený – jeho chuť totiž přímo vybízí ke kombinaci s ovocem, bylinkami, kořením nebo dokonce s čokoládou. Pokud chcete zažít skutečný čajový zážitek, pak vyzkoušejte rooibos čaje od značky English Tea Shop, ve kterých najdete například vanilku, nebo pořádnou porci ovoce v podobě borůvek, granátového jablka nebo acai. A nakonec jsme nezapomněli ani na ájurvédské čaje. Sáhněte třeba po těch od značky Shoti Maa a Hari Tea, které jsou namíchány podle starodávných ájurvédských receptur.
Rooibos – čaj s výjimečnými účinky
Pokud si do svého šálku připravíte rooibos, můžete si s čistým svědomím odškrtnout jeden dobrý skutek pro své tělo. Čím je tak výjimečný? Obsahuje velké množství antioxidantů a ty pomáhají čistit naše tělo od škodlivin, které se v něm přirozeně hromadí. Pokud je jich však přespříliš, náš organismus se může poměrně snadno dostat do tzv. oxidativního stresu a je mnohem náchylnější ke vzniku celé řady onemocnění. Kromě toho obsahuje také spoustu minerálů, jako je železo, hořčík nebo zinek a nechybí v něm ani vitamin C, který je důležitý pro náš imunitní systém.
Rooibos čaj je velmi oblíbený také díky absenci kofeinu, a je proto vhodný i pro ty nejmenší, kteří jej díky jeho nasládlé chuti bez známek trpkosti milují. Některé africké kmeny ho dokonce podávají dětem, které trápí koliky nebo neklidný spánek.
Jak připravit rooibos čaj?
Příprava rooibos čaje není nijak složitá. Čajový sáček stačí zalít vroucí vodou a nechat zhruba 5 minut louhovat. Pokud dáváte přednost sypaným čajům a lámete si hlavu s množstvím vody a směsi, tak nemusíte. Ani tady se totiž nejedná o žádnou alchymii. Na 200 ml vody vám bude stačit jedna vrchovatá lžička čaje. Během louhování však doporučujeme čajovou konvičku zakrýt, vyhnete se tak odpařování silic, které dodávají čaji rooibos jedinečnou chuť. Osladit ho můžete dle vašich preferencí například cukrem nebo medem, ale báječný je také s mlékem.