Říká se jí “indické šampaňské” a v hindštině se překládá jako “královna vůní” a mezi lidmi se označuje přímo “královnou rýží”- o čem je řeč?
Rýže Basmati je nejušlechtilejší odrůdou rýže a je pěstována pouze na úpatí Himalájí, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců.
Čím rýže Basmati oslní?
Basmati je charakteristická dlouhým, štíhlým zrnem. Při vaření se nelepí, chutná po oříšcích a po snědení je rychle stravitelná. Má méně kalorií než běžné druhy rýže a neobsahuje lepek. Ačkoliv je ideální ji před vařením namočit, odmění se vám kratší dobou vaření.
Rýže se skladuje 1,5 - 2 roky, aby se zbavila veškeré vody. I proto ji můžeme lépe trávit, pomáhá nám odvodnit se a je vhodná pro detox organismu. Také udržuje zdravou hladinu cukru v krvi.
Vyzkoušejte Basmati rýži s kořeněnou cizrnou
S ochlazujícím se počasím preferujeme spíše teplá jídla a to nejen v rámci ájurvédy. Na podzim se doporučuje konzumace rýže, zeleniny (především kořenové), luštěnin a také koření, které tělo prohřeje. Proto jsme pro vás připravili recept na basmati rýži s cizrnou.
Počet porcí: 2 porce
Suroviny
- 1 hrnek cizrny
- 1 hrnek basmati rýže
- saturejka
- ghí
- 1 lžička zázvoru
- kari jemné
- kmín mletý
- koriandr mletý
- Garam masala
- tymián
- sůl
Postup přípravy
- Den předem si namočíme cizrnu do vody.
- Namočenou cizrnu dáme druhý den spolu se saturejkou vařit do měkka. Zároveň dáme vařit rýži basmati dle návodu na obalu.
- Mezitím na ghí orestujeme kari, kmín, koriandr, tymián a garam masalu. Množství volíme dle chuti - cizrna i rýže velkou část chuti pohltí, nemusíme se toho tedy bát.
- Na závěr přidáme lžičku zázvoru a uvařenou cizrnu. Vše dohromady smícháme a můžeme podávat!
Tip: Na přelomu léta a podzimu můžeme po orestování koření přidat také menší cuketu.
A co na podzim nejraději jíte a vaříte vy? Napište nám do komentářů na náš Facebook! Rádi vám také poradíme s výběrem produktů na produkty@day-spa.cz
Autor receptu: Iva Georgievová