Basmati rýže s kořeněnou cizrnou

Říká se jí “indické šampaňské” a v hindštině se překládá jako “královna vůní” a mezi lidmi se označuje přímo “královnou rýží”- o čem je řeč?

Rýže Basmati je nejušlechtilejší odrůdou rýže a je pěstována pouze na úpatí Himalájí, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. 

Čím rýže Basmati oslní?

Basmati je charakteristická dlouhým, štíhlým zrnem. Při vaření se nelepí, chutná po oříšcích a po snědení je rychle stravitelná. Má méně kalorií než běžné druhy rýže a neobsahuje lepek. Ačkoliv je ideální ji před vařením namočit, odmění se vám kratší dobou vaření.

Rýže se skladuje 1,5 - 2 roky, aby se zbavila veškeré vody. I proto ji můžeme lépe trávit, pomáhá nám odvodnit se a je vhodná pro detox organismu. Také udržuje zdravou hladinu cukru v krvi.

Rýže basmati nevařená

Vyzkoušejte Basmati rýži s kořeněnou cizrnou

S ochlazujícím se počasím preferujeme spíše teplá jídla a to nejen v rámci ájurvédy. Na podzim se doporučuje konzumace rýže, zeleniny (především kořenové), luštěnin a také koření, které tělo prohřeje. Proto jsme pro vás připravili recept na basmati rýži s cizrnou.

Počet porcí: 2 porce

Suroviny

Postup přípravy

  1. Den předem si namočíme cizrnu do vody.
  2. Namočenou cizrnu dáme druhý den spolu se saturejkou vařit do měkka. Zároveň dáme vařit rýži basmati dle návodu na obalu.
  3. Mezitím na ghí orestujeme kari, kmín, koriandr, tymián a garam masalu. Množství volíme dle chuti - cizrna i rýže velkou část chuti pohltí, nemusíme se toho tedy bát.
  4. Na závěr přidáme lžičku zázvoru a uvařenou cizrnu. Vše dohromady smícháme a můžeme podávat!

Tip: Na přelomu léta a podzimu můžeme po orestování koření přidat také menší cuketu.


Cizrna s rýží basmati

A co na podzim nejraději jíte a vaříte vy? Napište nám do komentářů na náš Facebook! Rádi vám také poradíme s výběrem produktů na produkty@day-spa.cz

Autor receptu: Iva Georgievová