Kari s basmati rýží

Víte, proč se rýže Basmati nazývá královnou rýže? Svou přezdívku si vysloužila kvalitou - řadí se totiž mezi ty nejkvalitnější druhy rýže na světě (ne-li přímo nejkvalitnější). Abychom si basmati rýži mohli vychutnat, musíme ji umět nejprve správně připravit. 

Postup přípravy basmati rýže

  1. Propláchněte 1 hrnek rýže pod tekoucí vodou a nechte ji namočenou ve vlažné vodě po 30 minut.
  2. Slijte a přidejte 2,5 hrnku vody, osolte a přiveďte k varu.
  3. Až se všechna voda absorbuje, odstavte hrnec a přikryjte.
  4. Po 15 minutách můžeme podávat, doporučujeme předtím ještě "načechrat" vidličkou.
Rýži už máme, tak si k ní připravme třeba originální indické jídlo - jemně pikantní indické kari.

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do pomalého hrnce si dáme na větší kousky nakrájená kuřecí prsa.
  2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, rajčata, zázvor a protlak.
  3. Přidáme koření: garam masala, sůl, chilli prášek a uzenou papriku.
  4. Vaříme na mírném ohni pomalu v hrnci.
  5. Potom směs promícháme, přidáme ghí, med, citrónovou šťávu, čerstvý koriandr a smetanu.
  6. Povaříme ještě 5 minut, aby se chutě spojily.
  7. Můžeme horké podávat s basmati rýží.