Víte, proč se rýže Basmati nazývá královnou rýže? Svou přezdívku si vysloužila kvalitou - řadí se totiž mezi ty nejkvalitnější druhy rýže na světě (ne-li přímo nejkvalitnější). Abychom si basmati rýži mohli vychutnat, musíme ji umět nejprve správně připravit.
Postup přípravy basmati rýže
- Propláchněte 1 hrnek rýže pod tekoucí vodou a nechte ji namočenou ve vlažné vodě po 30 minut.
- Slijte a přidejte 2,5 hrnku vody, osolte a přiveďte k varu.
- Až se všechna voda absorbuje, odstavte hrnec a přikryjte.
- Po 15 minutách můžeme podávat, doporučujeme předtím ještě "načechrat" vidličkou.
Rýži už máme, tak si k ní připravme třeba originální indické jídlo - jemně pikantní indické kari.
Suroviny
- 4 kousky kuřecích prsou
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 střední konzerva loupaných a krájených rajčat + 3 lžičky protlaku
- 1 čerstvý menší zázvor
- 2 čajové lžičky chilli
- 2 lžičky mleté papriky
- 2 lžičky koření garam masala
- 1 čajovou lžičky kuchyňské soli
- 100 g Ghí másla
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 lžičky čerstvého koriandru
- šťávu z citronu
- 250 ml šlehačky
Postup přípravy
- Do pomalého hrnce si dáme na větší kousky nakrájená kuřecí prsa.
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, rajčata, zázvor a protlak.
- Přidáme koření: garam masala, sůl, chilli prášek a uzenou papriku.
- Vaříme na mírném ohni pomalu v hrnci.
- Potom směs promícháme, přidáme ghí, med, citrónovou šťávu, čerstvý koriandr a smetanu.
- Povaříme ještě 5 minut, aby se chutě spojily.
- Můžeme horké podávat s basmati rýží.