Dneska si uvaříme to nejjednodušší jídlo, které večer můžete uvařit! Doporučujeme si buď předvařit čočku nebo použít tu z konzervy. Kouzlo tohoto jídla spočívá hlavně v koření a velké spoustě smažené cibulky, která jídlu dodá na šťavnatosti a chuti.
Suroviny
- 1 hrnek zelené/ hnědé čočky
- 3 ks větší cibule (rozčtvrcené, na plátky i na proužky)
- rostlinný olej
- 2 čajová lžička římského kmínu
- 1,5 polévkové lžíce koriandrových semínek
- 1 hrnek rýže basmati
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 0,5 čajové lžičky mleté kurkumy
- 1,5 čajové lžičky nového koření
- 1,5 čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajové lžičky krupicového cukru
- sůl
- pepř
- hrst nasekané petrželky
- čtvrtka citronu přiložená k podávání
Postup přípravy
- Čočku uvařte podle návodu na obalu, měla by být lehce nedovařená. Slijte ji a dejte stranou (můžete ji uvařit i den předem).
- V malé pánvi nebo rendlíku rozpalte olej (vyšší vrstva) a po částech v něm usmažte cibuli dokřupava a dozlatova. Můžete ji nechat okapat na papírové utěrce (ale není to nutné).
- Ve větší pánvi nasucho opražte kmín a koriandr, aby se koření rozvonělo.
- Přidejte rýži, olivový olej, kurkumu, nové koření, skořici, cukr, osolte a opepřete. Promíchejte, přisypte čočku, podlijte 400 ml vody a přiveďte k varu, pak ztlumte lehce plamen, přiklopte a nechte 15 minut vařit.
- Sejměte z plotny a přiklopené nechte ještě 10 minut dojít. Do čočky vmíchejte polovinu smažené cibulky, rozdělte do misek, posypte zbylou smaženou cibulkou a petrželkou a podávejte se čtvrtkou citronu.