Kičrí - oblíbené ájurvédské jídlo, které si zamilujete i vy

Chybí vám poslední dobou inspirace a nápady, co uvařit? Indické kičrí vnese do vaší kuchyně pořádnou porci čerstvého vzduchu!

Co je to kičrí?

Kičrí (také khitchri, kitchari, khichdi) je pokrm původem z jihoasijské kuchyně z rýže a čočky (dal) a dá se připravit na nespočet různých způsobů. V indické kultuře je v několika, zejména severních oblastech, tradičně považováno za jedno z prvních pevných jídel, která jedí miminka. Kičrí je v podstatě slaná kaše z luštěnin, doplněná o oříšky, zeleninu, semínka a hřejivé až pikantní koření. 

Proč si jej připravit?

  • Je lehce stravitelné, je tedy velmi vhodné v období očisty organismu.
  • Perfektně zasytí.
  • Vše uvaříte v jednom hrnci nebo v hluboké pánvi.
  • Můžete si jej dopřát kdykoli během roku, zvláště vhodné je v zimním období, kdy vládne Kapha.
  • Khichdi obsahuje tři makroživiny – sacharidy, bílkoviny i tuky. Rýže a čočka dohromady tvoří kompletní protein, který obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin.

Kitchari recept rýže luštěniny

Kičrí v ájurvédě

Kičrí je ájurvédou doporučováno jako dokonalé lehké detoxikační jídlo. Zvyšuje celkovou hladinu energie a imunity a stimuluje trávicí enzymy. Spolu s kapkou ghí pomáhá uklidnit zažívací trakt, usnadňuje trávení a vyrovnává všechny tři dóši. Nestane se vám tak, že budete po konzumaci této lahůdky unavení a přejedení.

Suroviny

  • ½ šálku půleného mung dálu, neloupaného, omytého a propláchnutého
  • ½ rozlámané pšenice (bulgur) – můžeme nahradit také rýží, kuskusem atd.
  • 1 polévková lžíce ghí
  • 1 ½ lžičky celého bílého kmínu, očištěného
  • 1 celé sušené červené chilli (či dle uvážení)
  • ¼ čajové lžičky asafoetidy
  • 3 šálky vody
  • ¾ čajové lžičky soli
  • ½ šálku oříšků kešu, mandlí (namočených a oloupaných) nebo piniových ořechů, namočených přes noc ve vodě a najemno namletých

MASALA

  • 6 kuliček černého pepře
  • 3 celé hřebíčky
  • semínka z jedné tobolky černého kardamomu
  • 2 polévkové lžíce černého nebo bílého máku namočeného přes noc do vody a jemně na mletého (není nutné)

Postup přípravy

  1. Smíchejte mung dál s bulgurem a zalijte vodou tak, aby byla zrnka těsně pod její hladinou a nechte namočené po dobu jedné hodiny.
  2. Ve větším kastrolu se silným dnem ohřejte na středně velkém plameni ghí.
  3. Přidejte kmín, chilli a asafoetidu a smažte, dokud nebude koření dobře orestované.
  4. Vmíchejte mung dál s bulgurem spolu se třemi šálky vody a přiveďte k varu.
  5. Poté přidejte sůl, ořechy a masalu. 
  6. Přiklopte a vařte na mírném plameni asi 30–45 minut, nebo dokud nebudou fazolky měkké.

Tip: Podávejte s indickými papadamy, čatní nebo jakoukoli kvašenou zeleninou.


Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: Ájurvéda, léčivá kuchyně