Chybí vám poslední dobou inspirace a nápady, co uvařit? Indické kičrí vnese do vaší kuchyně pořádnou porci čerstvého vzduchu!
Co je to kičrí?
Kičrí (také khitchri, kitchari, khichdi) je pokrm původem z jihoasijské kuchyně z rýže a čočky (dal) a dá se připravit na nespočet různých způsobů. V indické kultuře je v několika, zejména severních oblastech, tradičně považováno za jedno z prvních pevných jídel, která jedí miminka. Kičrí je v podstatě slaná kaše z luštěnin, doplněná o oříšky, zeleninu, semínka a hřejivé až pikantní koření.
Proč si jej připravit?
- Je lehce stravitelné, je tedy velmi vhodné v období očisty organismu.
- Perfektně zasytí.
- Vše uvaříte v jednom hrnci nebo v hluboké pánvi.
- Můžete si jej dopřát kdykoli během roku, zvláště vhodné je v zimním období, kdy vládne Kapha.
- Khichdi obsahuje tři makroživiny – sacharidy, bílkoviny i tuky. Rýže a čočka dohromady tvoří kompletní protein, který obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin.
Kičrí v ájurvédě
Kičrí je ájurvédou doporučováno jako dokonalé lehké detoxikační jídlo. Zvyšuje celkovou hladinu energie a imunity a stimuluje trávicí enzymy. Spolu s kapkou ghí pomáhá uklidnit zažívací trakt, usnadňuje trávení a vyrovnává všechny tři dóši. Nestane se vám tak, že budete po konzumaci této lahůdky unavení a přejedení.
Suroviny
- ½ šálku půleného mung dálu, neloupaného, omytého a propláchnutého
- ½ rozlámané pšenice (bulgur) – můžeme nahradit také rýží, kuskusem atd.
- 1 polévková lžíce ghí
- 1 ½ lžičky celého bílého kmínu, očištěného
- 1 celé sušené červené chilli (či dle uvážení)
- ¼ čajové lžičky asafoetidy
- 3 šálky vody
- ¾ čajové lžičky soli
- ½ šálku oříšků kešu, mandlí (namočených a oloupaných) nebo piniových ořechů, namočených přes noc ve vodě a najemno namletých
MASALA
- 6 kuliček černého pepře
- 3 celé hřebíčky
- semínka z jedné tobolky černého kardamomu
- 2 polévkové lžíce černého nebo bílého máku namočeného přes noc do vody a jemně na mletého (není nutné)
Postup přípravy
- Smíchejte mung dál s bulgurem a zalijte vodou tak, aby byla zrnka těsně pod její hladinou a nechte namočené po dobu jedné hodiny.
- Ve větším kastrolu se silným dnem ohřejte na středně velkém plameni ghí.
- Přidejte kmín, chilli a asafoetidu a smažte, dokud nebude koření dobře orestované.
- Vmíchejte mung dál s bulgurem spolu se třemi šálky vody a přiveďte k varu.
- Poté přidejte sůl, ořechy a masalu.
- Přiklopte a vařte na mírném plameni asi 30–45 minut, nebo dokud nebudou fazolky měkké.
Tip: Podávejte s indickými papadamy, čatní nebo jakoukoli kvašenou zeleninou.
Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: Ájurvéda, léčivá kuchyně