Rýže
Zná ji každý a v kuchyni se bez ní neobejde téměř celý svět. Basmati, parboiled nebo jasmínová? Každý podle svého gusta! Rýže září především v asijské kuchyni, ale velmi rychle jsme si na ni zvykli i v Evropě. Není divu. kromě toho, že skvěle chutná a prospívá i našemu zdraví, je její příprava navíc jednoduchá a rychlá. Hodí se téměř ke všem pokrmům od masa, ryb přes zeleninu až po luštěniny, což z ní dělá univerzální potravinu, se kterou snadno a rychle vykouzlíte báječný oběd či večeři. A to nejlepší? Je trvanlivá a ve spíži vám vydrží klidně i několik měsíců.
#ShowMore#
Kvalitní rýže je základ úspěchu v kuchyni a vybrat si ji můžete rovnou v této kategorii. Zapomeňte na běžné lepivé rýže v sáčku a poznejte, jak chutná pravá rýže basmati, která je známá svou lahodnou chutí a dlouhým zrnem. Bývá dokonce označována jako „indické šampaňské". Z naší nabídky můžete ochutnat například super bílou basmati rýži nebo s extra dlouhým zrnem od značky Kaalar. Krok vedle neuděláte ani s rýžÍ prémiové kvality od značky Punjab King nebo India Gate. Vybírat můžete z různě velkých objemů a k dostání je také rýže v praktických uzavíratelných obalech.
Rýže neobsahuje cholesterol ani lepek
Důvodů, proč zařadit rýži do svého jídelníčku, je hned několik. Neobsahuje lepek, takže je ideální například pro osoby s celiakií. Vhodná je také tehdy, pokud bojujete s vysokým cholesterolem. Obsahuje komplexní sacharidy, bílkoviny a vitamíny – jejich množství se však může lišit podle toho, jaký druh rýže zvolíte. Obecně však v rýži najdete minerály, jako je fosfor, zinek nebo vápník a také vitamíny B i E.
Znáte všechny druhy rýže?
Pokud je vaše odpověď záporná, rozhodně se není za co stydět. Na světě totiž existuje několik tisíc druhů rýže, a pokud bychom vám je měli vyjmenovat všechny, pravděpodobně by to vydalo na celou knihu. Pojďme si představit alespoň nejznámější druhy rýže a její základní rozdělení.
Dlouhozrnná rýže
Dlouhozrnná rýže je v našich končinách asi nejpoužívanější, ale setkáte se s ní i v asijské kuchyni. Nejznámější je například basmati a jasmínová rýže. Basmati rýže si díky své oříškové chuti a neodolatelnému aroma vysloužila přezdívku ‚‚královna vůní‘‘. Ze všech druhů rýže má nejnižší glykemický index a je proto oblíbená hlavně mezi sportovci a vyznavači zdravého životního stylu – v tomto směru je zkrátka naprosto ideální. Jasmínová rýže je jako doma především v thajské kuchyni a narozdíl od basmati je lepivá, což je správně, protože se tradičně jí hůlkama.
Kulatozrnná rýže
Pro kulatozrnnou rýži je typická její krémová konzistence – a vy už teď možná tušíte, že se nejčastěji používá v italské kuchyni pro přípravu rizota. Řeč je hlavně o rýži arborio. Ta má ze všech druhů rýže nejvyšší glykemický index a zároveň nejnižší obsah bílkovin. Neměla by se proto objevovat v jídelníčku příliš často. Liší se také ve způsobu přípravy. Před vařením se většinou neproplachuje, ale restuje se na pánvi.
Krátkozrnná rýže
Krátkozrnná rýže patří mezi velmi lepivé druhy rýže – obsahuje totiž velké množství škrobu a pokud milujete například sushi, pak jste se s ní už jistě setkali i vy. V obchodě byste na ni narazili nejčastěji právě pod označením ‚‚sushi rýže‘‘. Díky své konzistenci se také často používá pro přípravu nejrůznějších kaší a pudinků. Ze všech druhů rýže obsahuje nejvíce sacharidů a nejméně tuků.