Tvarohový beránek – lahodný symbol Velikonoc

Pečený sladký beránek neodmyslitelně patří k velikonočním svátkům. Víte ale, proč pečeme zrovna beránka? A jak ho správně upéct, aby byl vlahý, chutný a kapku zdravější? Na to vše najdete odpověď v našem receptu na tvarohového beránka.

Proč zrovna beránek?

Beránek má v křesťanství i judaismu hluboký význam. V židovské kultuře symbolizuje Boží stádo vedené Hospodinem. V křesťanství odkazuje na památku Ježíše Krista, který se obětoval a jeho prolitá krev uchránila pokřtěné od hříchů. Nevinnost, čistota a oddanost beránka reflektují vlastnosti Syna Božího. Ježíš proto bývá také nazýván „Beránkem Božím”.

Podle tradic by sladký beránek neměl chybět na žádném velikonočním stole. Tradičně se peče na Bílou sobotu, aby byl dobře odleželý na Velikonoční neděli. Velmi chutný je z tvarohového těsta, kterého si dnes připravíme, ale dělá se také z kynutého, šlehačkového nebo ořechového. Pro zvýraznění sladké chuti ho některé hospodyňky polévají čokoládou nebo bílou polevou.

Další velikonoční symboly

Kromě beránka bylo v minulosti významnou velikonoční tradicí pečení zajíčka. Bílý zajíc se objevoval v Bibli u nohou Panny Marie a symbolizoval čistotu. Klasický velikonoční zajíc je symbolem plodnosti, života a štěstí.

Vůbec nejstarším obřadním druhem sladkého pečiva, které se na Velikonoce připravuje, je ovšem sladký bochánek z kynutého těsta zvaný mazanec. Mezi další velikonoční tradice patří například barvení vajíček, pletení pomlázek, pečení perníčků, polévání vodou nebo vysévání obilí.

easter-g473c666e8_1280

Od historie a tradic se nyní přesuneme k samotnému pečení beránka.

Suroviny

  • 30 g hořké čokolády
  • 30 g goji
  • 50 g kandované citrusové kůry
  • 100 g špaldové mouky
  • 60 g kokosové mouky
  • 60 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 60 g ghí
  • 300 g tvarohu
  • 60 ml mléka
  • 5 vajec
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 120 g medu

Postup přípravy

  1. Před přípravou těsta si předehřejte troubu na 180 °C. Hořkou čokoládu a goji nasekejte na menší kousky, smíchejte s kandovanou citrusovou kůrou a odložte bokem. Obě mouky smíchejte s kypřícím práškem a jedlou sodou a rovněž odložte bokem.
  2. Ve větší míse lehce vyšlehejte vajíčka (žloutky i bílky) a postupně přidávejte citronovou kůru a šťávu, mléko, tvaroh, med, ghí. Vymíchejte dohladka. Následně do tekuté směsi přisypte mouky smíchané s kypřícím práškem a sodou. Důkladně propracujte na hladké těsto. Na závěr lehce vmíchejte směs nasekané čokolády, goji a citrusové kůry.
  3. Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na beránka (pokud používáte silikonovou, stačí jen lehce vymazat). Pečte na 180 °C asi 45 minut. Špejlí vyzkoušejte, jestli je beránek všude dobře propečený. Po vyndání z trouby ho nechte chvíli vychladnout a poté opatrně vyklopte z formy.

Tipy pro ještě lahodnějšího beránka

Chcete, aby byl beránek skutečně špičkový? Na závěr jsme si pro vás připravili pár osvědčených triků, díky kterým bude výsledek pečení ještě lepší.

  • Prvních 30 minut pečení ponechte beránka v troubě ve střední poloze. Na posledních 15 minut ho přesuňte úplně dolů, aby byl dobře propečený.
  • Čokoládu, goji a kandovanou kůru můžete nahradit jinými ingrediencemi. Skvěle se hodí rozinky, mandle i chia semínka
  • Každá forma na beránka má trochu jiný objem. Vždy je ale lepší udělat těsta trochu víc, čímž získáte jistotu, že ho bude dost na celého beránka. A pokud vám náhodou nějaké těsto zbyde, můžete z něj upéct malý bochánek navíc.

Přejeme dobrou chuť!

Autor receptu: Blanka Klusáková