Co je to ghí? Ghí je známé především po své zdravotní přínosy a nekonečné využití v kuchyni i mimo ni. Pro své vyživující, omlazující a protizánětlivé vlastnosti je v ájurvédské medicíně považováno za jednu z nejlepších superpotravin. Ne nadarmo je označováno jako elixír dlouhověkosti. Kouzlu domácího ghí se však zdaleka nic nevyrovná. K přípravě tohoto zlatavého pokladu přitom stačí tak málo - kvalitní máslo, trocha času a trpělivost.
Ghí však není žádnou novinkou ani v našich končinách. Přepuštěné máslo si připravovaly už naše babičky. Dělaly to proto, aby kvůli absenci moderních vymožeností jako je mrazák a chladnička, prodloužily jeho trvanlivost. Dobře totiž věděly, že se na něm nejen lépe smaží, ale že buchtám a koláčům potřeným dnešním ghí se jednoduše nic nevyrovná. Připravili jsme si pro vás recept, podle kterého si ukážeme, jak udělat ghí v pohodlí domova, je to jednoduché. Jdeme na to!
Tip: Chcete se dozvědět, proč je ghí tak oblíbené a jaké jsou jeho hlavní přednosti? O tom jsme se více rozepsali v tomto článku.
Ještě než začnete
Jedinou ingrediencí, bez které se při výrobě domácího ghíčka neobejdete, je kvalitní nesolené máslo. Jeho výběr rozhodně nepodceňujte a sáhněte raději po másle v BIO kvalitě.
Dále budete potřebovat:
- Hrnec s nepřilnavý dnem
- Lžíci
- Mušelínovou tkaninu (nebo jakoukoliv čistou látku s jemnou síťovinou, například lněné plátno)
- Čistou sklenici
Recept na výrobu ghí
- Máslo vložte do hrnce s nepřilnavým dnem a na středním plameni jej nechte rozehřát.
- Mezitím si můžete nachystat plátýnko a sklenici, ve které budete ghí skladovat. Postupně máslo přiveďte k varu tak, aby jen lehce probublávalo. Celým procesem vaření vás bude provázet lehce praskavý zvuk a nádherná oříšková vůně.
- Zhruba po 20 minutách se začnou postupně tvořit celkem tři vrstvy - pěna na povrchu, kterou je třeba odstranit čistou lžící, vrstva tekutého máslového tuku uprostřed a nakonec i usazenina z mléčné bílkoviny na dně hrnce. Tu odstraníte tím, že hotové ghí přecedíte.
- A jak poznáte, že je ghí opravdu hotové? Podle barvy, vůně, zvuku! Praskavý zvuk ustane, jeho barva je krásně zlatá a vůně typicky oříšková.
- Máslo nechte vychladnout při pokojové teplotě a přes jemné plátno jej přeceďte do čisté sklenice. A je HOTOVO!
Ačkoliv je výroba ghí poměrně jednoduchá, jeho příprava chce především čas a špetku trpělivosti. A pokud se vám ghí nepovede hned napoprvé, rozhodně nevěšte svou kuchařskou zástěru na hřebík. Sáhnout můžete také po již hotovém ghí naší brněnské privátní značky Day Spa. Jeho základem je poctivé české máslo z rukou farmářů z Vysočiny či Valašska. Jeho unikátní chuť a jemně oříškové aroma si zamilujete!
Jak ghí uchovávat
Vzhledem k tomu, že během výroby bylo máslo zbaveno mléčné sušiny, můžete ghí uložit jednoduše do spíže. Takto vydrží i několik měsíců, avšak za předpokladu, že jste dodrželi správný postup při jeho výrobě. Špatně vyrobené ghí totiž může začít plesnivět a pokud jste jej během vaření dostatečně nezbavili přebytečné vody, bude na pánvi prskat.
Tip: Abyste jeho životnost prodloužili na maximum, nezapomínejte dodržovat pár jednoduchých zásad. Pokud ghí používáte na vaření, nabírejte jej vždy čistou a suchou lžící. Stačí totiž malá nečistota nebo kapka vody a ghí může začít plesnivět.
A jak poznáte, že jste během vaření vyhnali ven všechnu vodu? Existují tři jednoduchá znamení, která vám zaručeně napoví:
- První způsob je velmi snadný - zakryjte ghí poklicí a chvíli vyčkejte, zda se nezačne objevovat voda. Pokud ano, je to pro vás jasný signál, že je potřeba pokračovat ve vaření.
- Po dovaření a rozlití do sklenic nechejte vychladlé ghí ještě chvíli odstát, aby se na něm nesrážela voda z horké páry. Poté teprve zavíčkujte.
- A do třetice - pokud připravujete více sklenic najednou, nezapomeňte mezi nimi tvořit dostatečné rozestupy tak, aby navzájem nevodily teplo.
Chystáte se na výrobu domácího ghí? Napište nám do komentářů na Facebooku nebo Instagramu jak to dopadlo! Máte-li jakékoli dotazy nebo potřebujete poradit s výběrem některého z produktů, neváhejte se na nás obrátit na produkty@day-spa.cz.