Klasické linecké nebo jiné slepované cukroví by určitě na vánočním stole nemělo chybět. Co když ale chcete na Vánoce mlsat zdravě? Nebojte, pro tyto případy jsme si pro vás připravili odlehčenou verzi slepovaného cukroví s matcha čajem a sezamovou moukou. Mohou si na něm pochutnávat i celiaci, protože neobsahuje lepek.
Slepované cukroví ve zdravější verzi
Pokud nelpíte na dodržování tradičních receptů, můžete si zkusit udělat trochu „zdravější” Vánoce a péct cukroví tak, aby vám kromě hromady cukru dodalo i bílkoviny, minerály a další výživné látky. Proto jsme si pro vás připravili recept na oblíbené lepené cukroví s marmeládou v trochu jiném kabátku.
Stačí nahradit klasickou mouku sezamovou, kterou jsme na přípravu slepovaného cukroví použili my. Sezamová mouka je z výživového hlediska velmi hodnotná, obsahuje hodně bílkovin a minerálních látek. Navíc je zcela bez lepku, takže se uplatní i v domácnosti s bezlepkovou dietou.
Ten správný vánoční nádech dodá cukroví čaj matcha, který se přidává přímo do těsta. A pokud cukroví na závěr zdobení ještě poprášíte zeleným práškem, určitě na Vánoce zabodujete!
Zajímavost: Nám při tvorbě těsta ujela ruka s množstvím matcha prášku a bylo ho tam proto násobně více. Přesto jsme mávli rukou a pustili se do pečení, ale dávka se nakonec kvůli nesmírné hořkosti musela vyhodit. Díky tomu jsme se naučili, že receptem dané množství čaje matcha je svaté. :)
Suroviny
TĚSTO
- 180 g sezamové mouky
- 125 g ghí
- 50 g jaggery (surový třtinový cukr) či jiného sladidla
- 6 g matcha prášku
- špetka himálajské soli
POLEVA
- 1 tabulka čokolády (alespoň 70%)
- 1 lžička kokosového oleje
NÁPLŇ
- marmeláda dle chuti, my jsme použili meruňkovou
Postup přípravy
- Mouku, ghí, jaggery, sůl a matchu vypracujte na vále v hladké těsto a zabalte do fólie. Nechte ho v lednici přes noc odpočinout.
- Druhý den těsto vyndejte z lednice a vyválejte do zhruba 3 mm vysoké placky. Poté můžete vykrajovat cukroví libovolného tvaru – my jsme použili srdíčka.
- Cukroví vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte zhruba 10–13 minut. Poté ho vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Vychladlé cukroví slepujte marmeládou dle vaší chuti.
- Poté rozehřejte ve vodní lázni čokoládu s kokosovým olejem a vytvořte čokoládovou polevu. Polevou poté ozdobte slepené cukroví. Na závěr ho můžete ještě dozdobit poprášením matchou.
Zaujal vás tento recept? Nebo nepatříte mezi experimentátory a raději pečete jen podle tradičních receptů? Tak či onak, určitě se můžete o své výtvory podělit – klidně na našem Facebooku nebo Instagramu. Potřebujete-li poradit s výběrem vhodných surovin, rádi vám pomůžeme na produkty@day-spa.cz.