Zelený čaj matcha má své místo nejen v nápojích, ale i ve vánočním pečení. Tentokrát jsme si pro vás připravili recept na pečené stromečky a kapříky s matchou. Do těsta se přidává pro zvýraznění oříškové chuti slunečnicová mouka. Tímto receptem si můžete vánoční pečení hezky ozvláštnit – stromečky a kapříci zelené barvy se budou na stole opravdu krásně vyjímat.
Zelené stromečky a kapříci
Chutné a mimořádně estetické – tak bychom mohli popsat cukroví ze zeleného japonského čaje matcha. Matcha dodá těstu pěknou mechově zelenou barvu, což přímo vybízí k vykrajování vánočních stromečků a kapříků.
Matcha je trochu hořká, což se výborně doplňuje s citronovou kůrou. Mírně oříškovou chuť dodává těstu mouka z výlisků slunečnicových semínek. Slunečnicová mouka je přirozeně bezlepková, takže se s ní pracuje trochu jinak než s klasickou moukou. Těstu ovšem dodá na vláčnosti a výživové hodnotě.
Pokud tuto mouku používáte poprvé, doporučujeme ji smíchat s klasickou moukou. Pokud už máte se slunečnicovou moukou zkušenosti, můžete použít čistě jen tu. Low carb variantu pak připravíte tak, že moučkový a vanilkový cukr v receptu nahradíte erythritolem nebo xylitolem.
Suroviny
- 15 g matcha prášku
- 150 g hladké mouky
- 150 g slunečnicové mouky
- 200 g ghí
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
Postup přípravy
- Výše uvedené ingredience vypracujte v těsto. Těsto poté zabalte do fólie a nechte ho odležet v lednici alespoň hodinu.
- Odleželé těsto vyndejte z lednice a vyválejte válečkem na 3–4 mm silný plát.
- Pomocí vykrajovátek vykrajujte stromečky a kapříky a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Kapříky a stromečky pečte v troubě předehřáté na 180°C. Stačí zhruba 5–8 minut.
- Hotové cukroví je výborné i bez zdobení. Pokud si chcete se zdobením vyhrát, můžete použít čokoládovou polevu, nebo si připravit ze zbylých bílků klasickou cukrovou polevu (tu jsme použili na zdobení my). Na polevě by mohl hezky vypadat i zlehka poprášený matcha prášek.
Láká vás nevšední pečení s matchou a bezlepkovými moukami, nebo dáváte raději přednost nepečenému cukroví? Chcete-li se se svými výtvory pochlubit, můžete třeba na našem Facebooku nebo Instagramu. Dotazy týkající se výběru surovin na pečení či jiných produktů směřujte na produkty@day-spa.cz. Rádi vám poradíme!