Z tohoto receptu vyrobíte 3 vánočky, takže si na ni pochutná celá rodina.
Suroviny na kvásek
- 190 g hladké mouky
- 200 g vlažného rostlinného mléka
- 35 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
Postup na kvásek
- Všechny suroviny promícháme do hladkého těstíčka bez hrudek. Těsto můžeme vymíchat ručně nebo ručním mixérem. Dobře vymíchaný kvas čvachtá a tvoří se v něm bubliny.
- Přikryjme ho potravinářskou fólií a necháme cca 60 minut odpočívat a růst (záleží na teplotě v místnosti, ale tuto dobu nepřekračujeme, aby kvásek nepřezrál). Správný kvas ze začátku vzroste a následně sám od sebe spadne. Zatím co kvas zraje, připravíme si ostatní suroviny na vánočku.
Suroviny na 3 vánočky
- 530 g hladké mouky
- 100 g vlažné vody
- 125 g rozpuštěného BIO RAW Kokosového oleje
- 150 g třtinového cukru
- 2 balení vanilkového cukru
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku citronové kůry
- rozinky (volitelné)
- 100 g rozpuštěného BIO RAW Kokosového oleje na potření
Postup na vánočky
- K vyzrálému kvasu přidáme všechny zbylé suroviny a vymícháme hladké a elastické těsto, se kterým se bude pěkně pracovat a nelepí na stěny. Nejlépe to jde s robotickým mixérem. Těsto mícháme asi 5-10 minut.
- Následně ho propracujeme ještě ručně na desce. Z těsta vytvoříme kouli a vrátíme do mísy, přikryjeme fólií a necháme hodinu kynout.
- Po hodině těsto vytáhneme zpět na pracovní desku a znovu propracujeme. Tím se z těsta vyžene oxid uhličitý a zapracuje další kyslík, který je potravou pro kvasinky. Vrátíme do mísy a necháme další hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozdělte na tři stejně velké části (budeme mít tři vánočky) a z každé části si odvážíme 6 stejných kousků.
- Vánočku budeme plést v jednom kuse ze 6 pramenů. Každý odvážený kousek vytvarujeme do malé hladké kuličky a necháme chvilku odpočinout pod fólií. Celkem budeme mít 18 stejných kuliček.
- Z prvních šesti vyválíme stejně dlouhé prameny, jejichž konce směřují do špičky a upleteme vánočku. Při pletení ji moc neutahujeme, vánočka bude ještě kynout a popraskala by.
- Upletené vánočky přeneseme na plech, přikryjeme fólií a necháme kynout, klidně i dvě hodiny. Musí zdvojnásobit svůj objem. Zde je velmi důležité nepospíchat a vydržet.
- Troubu rozehřejeme na 200 stupňů celsia. Dobře vykynuté vánočky potřeme směsí rostlinného mléka s trochou sirupu (agávový, javorový) a kokosovým olejem, následně posypeme plátky mandlí.
- Vložíme do trouby a ihned teplotu snížíme na 160 stupňů celsia, pečeme cca 30 minut. Hned po upečení znovu potřeme rozpuštěným kokosovým olejem a necháme vychladnout.
Jak dopadla vánočka u vás doma? Pochlubte se se svými výtvory – můžete třeba na našem Facebooku nebo Instagramu. Pokud potřebujete poradit s výběrem ingrediencí, rádi vám poradíme na produkty@day-spa.cz.