Směsi koření
Směsi koření vám ušetří spoustu času v kuchyni a k tomu dodají vašim oblíbeným indickým pokrmům tu správnou autentickou chuť! Proměňte svou kuchyni v exotickou oázu s vůněmi jako z indické restaurace a vyberte si u nás známé směsi koření, jako je kari, tandoori nebo garam masalu s typickým koriandrovým základem.
V této kategorii najdete směsi koření v bio i nebio kvalitě. Jestliže dáváte přednost spíše BIO koření, pak sáhněte po naší značce Healing Nature. Všechny jednotlivé ingredience pochází přímo z Indie, a když se spojí dohromady, výsledkem je vynikající autentická chuť koření, kterou jsme zabalili do uzavíratelných sáčků se zipem.
#ShowMore#
Směsi koření, které by neměly chybět ve vaší kuchyni
Milujete indickou kuchyni, ale od přípravy typických exotických pokrmů vás odrazuje to, že musíte použít hned několik druhů koření najednou? Nebojte se, naštěstí existují už předem připravené směsi koření, které vám ušetří spoustu času s vážením a k tomu vám odpadne i starost s nákupem každé ingredience zvlášť.
Indie je země pestrobarevných chutí i vůní a koření k ní jednoznačně patří. Směsi koření se v Indii obecně nazývají masala a tvoří základ téměř každého pokrmu. Asi nejznámější směs koření je bezesporu garam masala – přidává se do omáček jako je korma, butter chicken nebo pálivé vindaloo. S tandoori masala zase zazáříte při pečení a grilování masa i zeleniny. Velmi často se z této směsi koření připravují například marinády, jejichž základem je kromě tandoori také bílý jogurt, česnek a zázvor. Méně známá směs koření, kterou stojí za to vyzkoušet, je chunky chat masala, ve které kromě samotného koření najdete i mátu, cukrový meloun a mango, ze kterého se v Indii mimo jiné připravuje i legendární mangové chutney (čatní). Hodí se výborně například k dochucení mletého masa nebo zeleninových salátů.
Vyzkoušet můžete také směs kari koření, které vašim pokrmům dodá typickou žlutou barvu. Dochutíte s ním smetanové omáčky i luštěniny a výborně k němu ladí i basmati rýže. Nebo milujete pikantní jídla? Pak vás zaručeně dostane i směs koření trikatu. Najdete v ní pepř černý, pepř dlouhý a mletý zázvor – toto trio vás rozhodně nenechá chladnými, naopak se můžete těšit na vysoce pikantní, zahřívací směs.
Tip: Chcete si raději vyrobit vlastní směs koření? Skvělé! Inspirovat se můžete složením našich směsí a jednotlivé ingredience si pak můžete vybrat v naší kategorii s názvem jednodruhové koření.
Směsi koření v ájurvédě
V ájurvédské medicíně se směsi koření do pokrmů nepřidávají pouze kvůli chuti, ale především proto, abychom naplno využili potenciál, který koření má. Díky svým vlastnostem dokáží směsi koření například proměnit těžce stravitelné jídlo v lehký pokrm, který se snadno tráví. Dokáže také udělat ze studeného pokrmu zahřívací a pomáhá zkrotit nebo naopak rozdmýchat trávicí oheň (Agni). Jednou z nejdůležitějších směsí koření právě pro Agni je trikatu, jenž navíc zlepšuje vstřebávání živin. Podobné účinky má také garam masala a další směsi koření.