Mouky
Pečeme z ní chléb, rohlíky nebo bábovku k nedělní kávě. Mouka. Stala se základem našeho jídelníčku už od dob, kdy se člověk naučil obdělávat půdu. V každé kuchyni patří k základním surovinám a prodej mouky není nic neobvyklého ani v tom nejmenším obchůdku s potravinami. Víte, že kromě klasiky, jako je pšeničná, žitná či ječná mouka, můžete vyzkoušet také další druhy? Kokosová, lněná, konopná, slunečnicová či cizrnová… Máme je všechny!
#ShowMore#
Mouky z naší nabídky jsou RAW a NATURAL – vysoce kvalitní, za studena lisované. Hodí se pro zdravější vaření, přípravu pečiva i sladkých dezertů! Všechny tyto mouky jsou dokonce vhodné pro bezlepkovou dietu, lněná a kokosová mouka se zase s oblibou využívá při nízkosacharidové dietě (low carb). U jednotlivých mouk v nabídce najdete konkrétní rady a tipy k použití.
Znáte všechny druhy mouky?
Možná jste si při pohledu na regály s moukou všimli, že nejčastěji se v nich objevuje pšeničná mouka. Výjimkou však není ani žitná nebo ječná. Každá z nich má trochu jiné vlastnosti a velmi často je najdete hned v několika typech. Mezi základní typy mouk patří hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná či krupice.
Po hladké mouce sáhnete nejčastěji při pečení dezertů, jejichž základem je piškotové těsto, hodí se však také na chleba nebo k zahuštění omáček. S polohrubou moukou zase upečete báječnou bábovku nebo kynuté buchty. A co hrubá? Jedná se o typ mouky, bez kterého by se neobešly například bramborové knedlíky, halušky nebo polévkové nudle.
Čím nahradit klasickou mouku?
Mezi stále vyhledávanější druhy mouky patří i ty bezlepkové. Můžete je bez obav použít k přípravě slaných i sladkých jídel, ať už se potýkáte s celiakií či diabetem, nebo jen chcete konzumaci lepku snížit na minimum a hledáte vhodné alternativy k pšeničné mouce. Po kterých sáhnout?
Existuje zdravá mouka na pečení?
Zda je mouka zdravá, či nikoliv je předmětem mnoha diskuzí. Vždy však záleží na celkovém jídelníčku a životním stylu. Pravdou je, že pečivo z žitné, celozrnné nebo bezlepkové mouky bývá nutričně bohatší, než to z klasické bílé mouky. Pokud se mu vyhýbáte obloukem, můžete vyzkoušet například kokosovou, pohankovou, lněnou nebo slunečnicovou mouku, které se často řadí mezi tzv. zdravé mouky. Víte, k čemu se hodí?
Kokosová mouka je výborná do křehkých těst a sušenek. Obrovskou výhodou je její sladká chuť, díky které nemusíte těsto tolik sladit. Slunečnicová a sezamová mouka jsou výborným zdrojem bílkovin a můžete je používat místo pšeničné mouky. Hodí se dokonce na přípravu kypřených těst, jako je to bábovkové. Na bílkoviny je bohatá také konopná mouka, která se kromě pečení často používá také k zahuštění omáček či polévek.
Nezapomeňte, že ať už se pustíte do jakéhokoliv receptu, základem je vždy kvalitní mouka. Levná mouka ze supermarketů může mít zcela odlišné pekařské vlastnosti a výsledný pokrm tak nemusí dopadnout dle očekávání.