Čaje ze Srí Lanky (Cejlonu)
Pokud byste se chtěli vypravit do opravdového čajového ráje, vaše kroky by pravděpodobně směřovaly na Srí Lanku. Bez nadsázky lze říci, že cejlonský nebo také ceylon čaj je jedním z nejkvalitnějších na světě. Nejčastěji se jedná o černé čaje, ale ani ty zelené nejsou výjimkou. V našem e-shopu je najdete oba, a co víc – můžete si je vychutnat i v různých kombinacích a čajových směsích. Zelený čaj výborně ladí například s mátou nebo jasmínem a černý je skvělý zase s ovocem či kořením.
#ShowMore#
Cejlonský čaj a jeho historie
Do 60. let 19. století byla na Srí Lance hlavní pěstovanou plodinou káva. Příroda měla jiné plány a kávová pole zničila plíseň. Majitelé plantáží před sebou měli nelehký úkol – vymyslet, kterou plodinou kávovník nahradí. Netrvalo dlouho a do tehdejšího Cejlonu dorazily z Číny první keře čajovníku. Ty však měly zatím sloužit k nekomerčním účelům. Příběh čaje ze Srí Lanky se začal naplno psát kolem roku 1867. Tehdy skotský farmář James Taylor vysadil 19 akrů čajovníku. Na Srí Lanku nepřišel s prázdnou. Naopak. Zkušenosti s jeho pěstováním si přivezl rovnou z Indie, která se dnes stejně jako Srí Lanka řadí mezi čajové velmoci.
A jak to všechno dopadlo? Jistě tušíte, že báječně! Čajový průmysl tvoří na Srí Lance obrovskou část ekonomiky, dává práci stovkám farmářů a my si díky nim můžeme vychutnat jeden z nejkvalitnějších nápojů světa – pravý cejlonský čaj.
Cejlonské čaje nabízí širokou paletu chutí i barev
Cejlonsky čaj má jemnou chuť s lehce citrusovými tóny a je výborný jak samotný, tak i ve směsích. Výsledný chuťový zážitek i aroma však ovlivňuje především nadmořská výška, ve které čajovník roste. Ceylonský čaj, který se sbírá v nižších polohách je často jemnější. A naopak výraznější chuť a sytější barvu mívají nejvýše pěstované rostliny. Ceylonský čaj je nejen pohlazením pro chuťové pohárky, ale i přehlídkou barev od svítivě oranžové až po rudou, jakoby se v čaji zrcadlilo samo srílanské slunce. Pokud se před vámi objeví šálek čaje ze Srí Lanky, dost možná bude z oblastí Dimbulla, Nuwara Eliya, Galle a Ratnapura. Právě tam se totiž nachází jedny z největších čajových plantáží.
Jak se pije cejlon čaj dnes?
Srí Lanka čaj považuje za národní nápoj, a dokonce také jako symbol celého ostrova. Narozdíl od Číny, kde se pije nejčastěji zelený čaj a jeho příprava vyžaduje speciální obřad i nádobí, Srí Lance vévodí černý čaj. Pije se buďto jen tak nebo slazený cukrem či s trochou mléka. Součástí místní kultury jsou také čajové ceremonie – ceylon čaj je podáván s tou nejvyšší možnou úctou, pokorou i vděčností. Nepředstavujte si ale obřady podobné Číně, Srí Lanka čaj považuje spíše za symbol společného setkání a přátelství.
Vyberte si svůj ceylonský čaj i vy
Čaj ceylon je nepochybně králem mezi černými čaji, tak na nic nečekejte a vyberte si ten svůj! Je libo pravý cejlónský čaj? Vyzkoušejte třeba ten od značky Samley. Sběr čajových lístků, jejich zpracování i balení – vše se odehrává přímo na Srí Lance. A co je nejlepší? Značka ze svého výdělku podporuje vzdělání dětí rodičů, kteří pracují na plantážích, je součástí fairtrade spolupráce a dbá na udržitelnost.