Červená sůl
Není sůl jako sůl! A ta, kterou najdete přímo v této kategorii není jen tak ledajaká! Pochází z Pákistánu, je ručně těžená a není v ní žádná chemie. Červená sůl! Díky své barvě se báječně hodí jak na finální dozdobení pokrmů, tak i k běžnému dochucování omáček i polévek, ve kterých se snadno rozpustí. Díky své struktuře ji můžete klidně přesypat i do mlýnku na koření pro vaření.
#ShowMore#
Červená sůl od naší značky Healing Nature je přírodní sůl, která pochází z období, kdy byly Himálaje ještě zatopeny mořem. Pro představu se jedná o miliony let! Balíme ji navíc do uzavíratelných 500g sáčků, takže se vám jen tak nerozsype.
Červená sůl aneb „bílé zlato“ z podhůří Himálaje
Červená sůl má celkem tři základní důležité funkce. Kromě toho, že slouží jako ochucovadlo, konzervuje také potraviny a dodává tělu nesmírně důležité minerály, jako je vápník, draslík, sodík, zinek, měď nebo fosfor. A jak vlastně přišla červená sůl ke své barvě? Jedná se o čistě přírodní efekt, za kterým nestojí žádná umělá barviva, ale vyšší obsah železa.
Červená sůl z podhůří Himálaje dostala právem přezdívku „bílé zlato“. Kromě toho, že je bohatá na minerály, má v kuchyni velmi široké využití a můžete s ní klidně nahradit běžnou kuchyňskou sůl ze supermarketu. Hodí se jak do slaných pokrmů, tak i do dezertů. Když přidáte špetku červené soli například do těsta na bábovku, krémů, nebo sušenek, zvýrazníte tak jejich výslednou chuť.
Proč je červená sůl výjimečná?
V porovnání s klasickou mořskou nebo kamennou solí, které jsou běžně k dostání na pultech regálů, neprochází červená sůl rafinací ani jiným průmyslovým zpracováním. Nepřichází tak o zmíněné minerály a nemusí se do ní přidávat žádné protispékavé látky ani pohlcovače vlhkosti, které by ji degradovaly.
Červenou sůl doporučuje také ájurvéda – podle ní slaná chuť v pokrmech podněcuje chuť k jídlu, aktivuje chuťové pohárky, a dokonce přispívá k lepšímu trávení. Střídmé solení je vhodné také během detoxikace organismu a údajně zlepšuje i vstřebávání živin. Se solí, dokonce ani s tou červenou bychom to však rozhodně neměli přehánět. Obecně se ví, že mnoho soli může v našem organismu napáchat neplechu a podle ájurvédské medicíny mohou být přesolená jídla příčinou únavy, vyčerpání a předčasného stárnutí.
Červená sůl nepatří pouze do kuchyně
Červená sůl se používá také jako sůl do koupele – k tomu však slouží speciální soli, které mají celou řadu blahodárných účinků jak na tělo, tak i mysl. Doporučují se na problematickou a aknózní pokožku, použít se dají jako peeling v rámci péče o tělo nebo tehdy, když jednoduše toužíte pouze po chvíli relaxu. A když už jsme toho hýčkání, v rámci ájurvédské péče před koupelí můžete vyzkoušet také esenciální oleje na tělo v kombinaci s nosným olejem.