Sypané čaje
Kvalitní sypané čaje v dóze nebo krabičce potěší i skutečné čajové gurmány. Najdete v nich pravé čajové lístky, které rostly na plantážích v nejrůznějších koutech světa. Jejich kouzlo tkví především v plné chuti, intenzivní vůni, ale také v blahodárných účincích na zdraví – ne nadarmo považují mnohé kultury sypaný čaj za klíč k dlouhověkosti a moudrosti.
#ShowMore#
Sypané čaje v naší nabídce si můžete vychutnat kdykoliv – postaví vás na nohy, když vám není do skoku, zpříjemní chvíle s rodinou a přáteli, potěší vaše chuťové pohárky… A tak bychom mohli pokračovat donekonečna. Vyzkoušet můžete třeba sypaný čaj od naší brněnské značky Healing Nature a nezklame vás ani ten od English Tea Shop.
Nejlepší sypané čaje máte na dosah ruky, který vybrat?
Zelené, černé, bílé nebo bylinné? Vybrat si můžete ty druhy sypaných čajů, které máte nejraději. Pokud je vám ouvej, přijdou vhod především sypané bylinné čaje, které jsou mimochodem výborné například i k detoxikaci organismu nebo na zklidnění mysli. Černý sypaný čaj vás po ránu zaručeně probudí, sypaný zelený čaj dodá dávku antioxidantů a sypaný bílý čaj vás nabije pozitivní energií a optimismem.
Oproti sáčkovému se dá čaj sypaný použít opakovaně – jednoduše z něj připravíte více nálevů, což je běžné například u zelených nebo bílých čajů. A to nejlepší? Už jen samotnou přípravou sypaného čaje šetříte planetu. V papírovém pytlíku, krabičce nebo dóze nenajdete sáček v sáčku, nýbrž čajové lístky nebo byliny, které po vyluhování můžete vyhodit klidně rovnou na kompost. Kvalitní čaje sypané si ale vždy vybírejte podle svých chuťových preferencí, řídit byste se měli také zemí původu a způsobem pěstování.
Jak připravit sypaný čaj?
Příprava sypaného čaje není nic složitého, ale ještě před tím, než dáte vařit vodu, měli byste znát pár pravidel. Ty se řídí především podle toho, jaký druh sypaného čaje si budete do svého šálku louhovat. Pravidlo číslo jedna tkví v teplotě vody. Černé, ovocné a bylinné čaje můžete v drtivé většině bez milosti zalít vřelou vodou o teplotě 100 °C, zelený čaj byste příliš horkou vodou naopak degradovali – její teplota by se měla pohybovat kolem 60–80 °C. Bílý čaj pak zalijte vodou o teplotě 70 °C.
Čaje sypané můžete louhovat pomocí čajového sítka, ale použít se dá také kávový filtr a pomalu se dostáváme ke druhému pravidlu, které se týká délky louhování. Černý čaj můžete louhovat 3 – 5 minut, podle toho, jak silný nálev chcete připravit. Zelené čaje by ve vodě neměly být déle než 3 minuty a bílé zase nelouhujte více než 6 minut. U ovocných a bylinných nálevů byste neměli překročit 15 minut, pro jistotu se vždy raději řiďte návodem k přípravě, který najdete na obalech.
Sypané čaje – dárkové balení, které sklidí úspěch
Sypaný čaj v dárkovém balení je často sázka na jistotu. Kvalitní sypaný čaj sklidí úspěch jako dárek k Vánocům, narozeninám, ke Dni matek nebo jen jako upřímné poděkování. Kromě toho, že své blízké potěšíte voňavým dárkem, který je navíc zahřeje, darujete jim zároveň kousek zdraví. Podle konkrétního druhu obsahují sypané čaje často celou řadu vitamínů, minerálů i antioxidantů.