Tandoori Masala
Tandoori koření si získalo oblibu celého světa, ale především je nedílnou součástí indické kuchyně. Nejen, že úžasně voní, má také výraznou zemitou a mírně pikantní chuť, která se výborně hodí do indických kořeněných omáček s kuřecím, vepřovým i jehněčím masem, ale především k marinování masa a zeleniny. A to nejlepší? Koření tandoori masala najdete přímo v našem e-shopu. Vybírat můžete z kvalitních prověřených značek jako je TRS nebo Swagat.
#ShowMore#
Co je koření tandoori masala?
Tandoori masala je indické koření, které získalo svůj název podle tradiční pece tandoori. Ta je asi metr vysoká a je typická tím, že se v ní topí dřeveným uhlím. Koření tandoori bylo původně stvořeno k marinování a nakládání masa, které se peklo právě v této peci, ale časem si získalo tak velkou oblibu, že se začalo používat i mimo ni. Mít po ruce směs tandoori masala koření vám usnadní přípravu všech druhů masa a báječně ochutí i luštěniny a různé druhy rýže.
Výborně s ní připravíte také marinády z bílého jogurtu – asi nejznámější recept, který se pojí s tímto kořením, je vynikající kuře tandoori. Jak na to? Stačí smíchat bílý jogurt s kořením tandoori a touto směsí poté namarinovat kuřecí kousky, křídla nebo klidně i celá stehna. Takto naložené maso nakonec upečete nebo ugrilujete. Výsledkem je šťavnaté maso s lehce křupavou kůrkou. Tak co, už se vám sbíhají sliny?
Jaké má tandoori masala složení?
Víte, jaké má tandoori masala koření složení? Možná budete zklamaní, ale to bohužel s naprostou přesností nevíme ani my – kouzlo totiž tkví především v domácí směsi koření, která se může mírně lišit recept od receptu. Podobně jako třeba kari nebo garam masala se i tandoori koření připravuje v každé indické rodině jinak a hlavní rozdíl je především v poměru jednotlivých ingrediencí. Co je tedy základem?
Tandoori masala obsahuje nejčastěji římský kmín, koriandr a zázvor. Indie je však typická svou pestrostí a stejně rozmanitá může být i masala tandoori. Často se do této směsi přidává také například cejlonská skořice a hřebíček, který jí dodá neodolatelnou vůni. O lehce pikantní chuť se zase postará chilli, pepř černý, česnek nebo hořčičné semínko.
Garam masala vs. tandoori masala – jaký je mezi nimi rozdíl?
Na začátek je důležité zmínit, že masala je označení, které se v Indii používá pro všechny směsi koření. Ačkoliv jsou si tandoori i garam masala svým složením velmi podobné, hlavní rozdíl je v pálivosti. Tandoori masala je méně pikantní než garam masala, která se zároveň používá spíše k závěrečnému dochucení pokrmů. Po tandoori koření naopak sáhnete nejčastěji před samotným vařením, například při zmíněném marinování.