Tapioka (Tapiokové perly a kuličky)
Že je tapioka výborným zdrojem energie, věděli už i staří Mayové, vyzkoušejte ji i vy. Tapiokové perly mají v kuchyni široké využití, obsahují komplexní polysacharidy a kromě toho skvěle chutnají. Použít je můžete jako zahušťovadlo do polévek či omáček nebo z nich připravte legendární tapiokový puding či bubble tea.
#ShowMore#
Co je tapioka
Tapioka je škrob, který se získává z kořene manioku jedlého. Původním domovem této rostliny, kterou možná znáte také pod názvy kasava nebo yuka, je Jižní Amerika. Odtud se postupně rozrostl také do Afriky a Asie, kde se dodnes těší obrovské oblibě.
Výroba tapiokových perel začíná zpracováním kořene manioku, který se nejprve oloupe a nastrouhá. Nastrouhaný maniok se následně vymačká, aby se odstranila tekutina obsahující škrob a nakonec se usuší a pomele na jemný prášek. Výsledkem je tapioková bezlepková mouka a jako vedlejší produkt také čistý tapiokový škrob. Ten se smíchá s vodou a vytváří se z něj těsto, které se protlačuje přes síto nebo formuje do malých kuliček, ty se následně opět suší. Hurá – tapiokové perly jsou na světě!
Před konzumací se tapiokové kuličky obvykle vaří, dokud nejsou průhledné a měkké. Po uvaření získají želatinovou konzistenci a jemnou chuť, díky čemuž se snadno kombinují s různými ingrediencemi.
Co obsahují tapiokové kuličky?
Kuličky tapioky jsou bohatým zdrojem polysacharidů, které se do těla uvolňují postupně a zásobují ho tak pozvolna energií. Výborně se proto hodí například do jídelníčku sportovců, ale věřte, že tapiokové perly udělají radost i těm nejmenším. V Indii se dokonce tapiokový pudink podává malým dětem, které trápí trávicí potíže nebo nadýmání. Ve střevech totiž působí velmi podobně jako vláknina a snadno se proto tráví. Tapiokové kuličky navíc neobsahují žádný lepek, takže si na nich pochutnají také lidé trpící celiakií. Vhodné jsou však i pro vegany a vegetariány.
Na co jsou dobré tapiokové perly a jak s nimi naložit v kuchyni?
Tapiokové kuličky mají neutrální chuť i vůni, takže se báječně hodí do slané i sladké kuchyně. Nejčastěji se z nich připravují dezerty, jako je tapiokový pudink, do kterého se přidává také kokosové mléko a mangové pyré. Na tuto pochoutku můžete narazit například v kavárnách a věřte, že vás přenese rovnou do exotických dálek. Kromě pudinku se tapioka používá také k přípravě nápoje bubble tea, ale přidat si ji můžete i do snídaňové kaše. Pokud vás zrovna nehoní mlsná a tapiokové perly byste díky jejich výživovým hodnotám rádi přidali do svého jídelníčku, s chutí do toho! Výborně poslouží k zahuštění polévek nebo omáček.