Těstoviny
Těstoviny, pasta nebo také nudle… Jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů po celém světě. Není divu. Jejich příprava je nesmírně jednoduchá a rychlá a navíc se hodí k celé řadě jídel.
#ShowMore#
V této kategorii najdete například těstoviny od české značky Ramdam, která kvalitní suroviny ruční prací přeměnila na hotové produkty bez přidaných chemických barviv a aromat. Pokud rádi experimentujete, jistě si zamilujete ochucené těstoviny, ve kterých najdete pouze kvalitní koření, bylinky nebo různé druhy zeleninových past. Vyzkoušet tak můžete těstoviny nejrůznějších tvarů i barev. Nechybí u nás jak vaječné těstoviny, tak i veganské těstoviny a na své si přijdou i milovníci sladkých pokrmů. Pro ty jsme si přichystali například čokoládové nebo perníkové těstoviny.
Když se řekne těstoviny
Tak schválně, co vás napadne jako první? Přestože má většina z nás těstoviny spojené především s Itálií, jejich původ je nejasný. Jisté je však to, že to byli právě Italové, kteří se zasloužili o jejich rozšíření do nejrůznějších částí světa. Těstoviny jsou v kuchyni oblíbené již několik století a během té doby se rozšířil jejich repertoár na nejrůznější druhy, tvary, a dokonce i příchutě.
Čerstvé těstoviny se výborně hodí k omáčkám nebo jako příloha k masu. Vykouzlíte z nich vynikající těstovinové saláty, jsou jako stvořené do polévek a vývarů a báječně chutnají také na sladko. Vždyť kdo by nemiloval třeba takové nudle s mákem…
Jsou těstoviny zdravé?
Dost možná jste se setkali s názorem, že těstoviny nejsou příliš zdravé a do vyváženého jídelníčku nepatří. Omyl! Ačkoliv v nich nenajdeme příliš vlákniny, jsou bohaté na komplexní sacharidy, které by v našem jídelníčku měly být na prvním místě. Jsou tedy těstoviny zdravé? Velmi záleží na celkovém složení daného pokrmu a kombinaci jednotlivých surovin. Jinou energetickou hodnotu budou mít těstoviny posypané sýrem a jinou zase těstoviny s rajčaty, kvalitním masem a mozzarellou.
Jak skladovat těstoviny?
Neuvařené těstoviny, které jsou v původním obalu můžete skladovat klidně až 2 roky. Aby vám však vydržely co nejdéle, je nezbytné najít jim ke skladování suché a tmavé místo. Pozor byste si měli dát také na nejrůznější škůdce, jako jsou například obávaní potravinoví moli. Ti o sobě většinou dají vědět jemnými pavučinkami – takové těstoviny okamžitě vyhoďte.
A jak skladovat čerstvé těstoviny? Vložte je do uzavíratelné nádoby a uchovávejte vždy v lednici. Tam vám čerstvé těstoviny vydrží až 72 hodin. Ale pozor! Pokud jste těstoviny smíchali s omáčkou, pak je nutné pustit se do nich co nejdříve. Vždy je proto lepší uchovávat těstoviny zvlášť.
Jak správně připravit těstoviny?
To záleží hned na několika faktorech, ale ruku na srdce – nejjistější je, řídit se vždy pokyny na obalech. Obecně však platí, že by se těstoviny měly vařit vždy v osolené vodě, do které můžete přidat také pár kapek oleje, díky kterým se pasta tolik neslepí. Pokud však budete připravovat čerstvé těstoviny vlastní výroby, bude doba vaření výrazně kratší a pohybuje se zhruba okolo 3 minut.