Zázvor
Zázvor je koření, které to umí roztočit ve světové kuchyni, v dezertech, sušenkách, ale i v šálku čaje. Postaví vás na nohy během nachlazení, je výborným společníkem do chladných dní a v létě zase dokáže příjemně osvěžit celé tělo.
Vyzkoušejte sušený BIO zázvor od naší brněnské značky Healing Nature! Pochází z ekologického zemědělství a vyrostl daleko od pesticidů a jiné chemie. Díky tomu má velmi autentickou chuť i vůni a výborně se hodí do celé řady slaných i sladkých pokrmů. Najdete ho navíc v uzavíratelném balení, díky kterému se jeho vůně jen tak nevytratí. Sušený zázvor navíc vydrží ve spíži celé měsíce a budete ho mít vždy po ruce.
#ShowMore#
Zázvor lékařský – trvalka, kterou si zamiloval celý svět
Tato trvalka nese název Zingiber officinale, česky se mu říká zázvor lékařský a původně pochází zřejmě z Číny a Indie. Do Evropy se zázvor dostal díky fénickým mořeplavcům, kteří jej z Asie přivezli coby vzácné exotické koření. Cena zázvoru byla zpočátku velmi vysoká, ale brzy si na něm začali pochutnávat i starověcí Řekové a zanedlouho poté se zázvor lékařský začal pěstovat i v Egyptě, kde se stal podobně jako pepř a sůl základní kuchyňskou surovinou.
Sušený zázvor v kuchyni
Zázvor čerstvý i sušený se přidává především do polévek, omáček a nejrůznějších zeleninových i masových pokrmů. Často ho najdeme také ve směsi koření, jako je například garam masala nebo tandoori masala, kterým dodává výraznou štiplavou chuť. Výborně však chutná také v dezertech a nejrůznějších sladkostech, jako jsou například sušenky nebo žvýkačky, bonbony a lízátka.
Jeho lehce ostrá, pikantní chuť ladí skvěle také s bylinkami i ovocem a připravit si z něj můžete výborný zázvorový čaj, který vás v zimě báječně prohřeje a v létě naopak osvěží třeba v limonádě. Sušený zázvor můžete použít také pro přípravu zlatého neboli kurkumového mléka, jehož základem je kurkuma, cejlonská skořice, černý pepř, med a přepuštěné máslo.
Tip: Slyšíte o zlatém mléce poprvé? Pak si přečtěte jeden z našich článků, ve kterém jsme se rozepsali o tom, jaké má kurkumové mléko účinky na zdraví.
Zázvor podpoří vaši imunitu i trávení
Za typickou ostrou chutí zázvoru stojí látka gingerol, která má navíc celou řadu blahodárných účinků. Kromě něj najdeme v této rostlině také spoustu vitamínů a minerálů a když se spojí vše dohromady, dostaneme výborného pomocníka na podporu imunity. Zázvor je koření, které má navíc pozitivní vliv také na dýchací cesty, což oceníte především při rýmě, kašli a bolestech v krku. Sušený i čerstvý zázvor přispívá i k lepšímu trávení a doporučuje se také na nevolnost.
Zázvor v ájurvédě
Kromě čínské medicíny nedá na zázvor dopustit ani ájurvéda. Podle ní je zázvor velmi prospěšný nejen k podpoře trávení, údajně působí také jako afrodiziakum nebo spalovač tuků. Prohřívá celé tělo a tím zlepšuje i funkci metabolismu, cév a kardiovaskulárního systému. V ájurvédě se používá jak čerstvý zázvor, tak i zázvor v prášku (sušený) a v přiměřené míře je vhodný pro všechny tři dóši.