Potýkáte se s lepkovou intolerancí, alergií, nebo pozorujete třeba zhoršení stavu pokožky a domníváte se, že je to způsobeno lepkem? Přečtěte si, kterých 15 běžných potravin je přirozeně bezlepkových, a můžete si je tak dopřávat zcela bez obav.
Máte pocit, že poslední dobou čím dál více lidí trpí celiakií, že tolik problémů s trávením lepku tady dříve tolik nebylo? Podle Národního registru hrazených zdravotních služeb o vykázaných diagnózách počet celiaků každoročně narůstá.
Může to být způsobeno tím, že lepek se dnes přidává i do takových potravin, kde se dříve nevyskytoval. Typicky jsou takovými produkty masné výrobky a uzeniny, kečup a sójové omáčky, zmrzlina a mnoho dalších potravin. Dále je na vině pravděpodobně to, jak se dnes vyrábí pečivo – aby se ho vyrobilo co nejvíce za co nejméně peněz (a nejkratší dobu), se místo dlouhodobé fermentace za pomoci kvásku používají různé enzymy, kvasnice a aditiva. Kvásek totiž přirozeně štěpí část obsaženého lepku, bez něj tedy zůstává v pečivu lepku mnohem více. Navíc se při výrobě klasického chleba snižuje podíl dražší žitné mouky na úkor té pšeničné.
Možná se tak s celiakií potýkáte i vy, případně někdo z vaší rodiny či přátel. Bezlepková dieta však nemusí být v dnešní době nijak výrazně omezující, na trhu jsou k dostání různé bezlepkové výrobky, které se prodávají jako varianta těch běžných (např. bezlepkové těstoviny, bezlepkové pečivo nebo cereálie), celiaci si také mohou bez obav připravovat bezlepková jídla, protože není problém sehnat také speciální bezlepkové mouky.
Tip: Vánoční cukroví bez lepku? Jde to! S naším vánočním setem pro pečení cukroví to hravě zvládnete.
Chcete pohostit kamarádku malou svačinkou nebo chystáte slavnostní večeři pro partu přátel, ale nejste si jistí tím, co jim můžete beze strachu o jejich zdraví nabídnout? Těchto 15 potravin je přirozeně bez lepku:
Pohanka
Pohanka je ve skutečnosti semeno kvetoucí rostliny, je tedy přirozeně bezlepková, ale pamatujte na to, že některé výrobky z pohanky mohou být vyrobeny v závodě, který zpracovává také pšenici, žito nebo ječmen – proto zkontrolujte etikety. Taková pohanková kaše se skořicí, oříšky a džemem bude perfektní snídaní.
Rýže
Rýže – všestranná obilnina a bez lepku – má mnohostranné využití. Oblíbená je jako příloha u asijských pokrmů, dá se udělat také nasladko s vaší oblíbenou ovocnou zavařeninou jako nákyp.
Quinoa
Stejně jako pohanka je quinoa vlastně semínkem a je příbuzná špenátu a mangoldu. Můžeme jí zahustit polévku nebo masové omáčky. V létě je skvělá k přípravě lehkých salátů se sýrem a zeleninou.
Polenta
Polenta vyrobená z kukuřice přirozeně neobsahuje lepek a na váš talíř přinese kus slunné Itálie, kde je toto jídlo typické – vyzkoušejte ji třeba jako přílohu k sicilské caponatě.
Čerstvé maso
Čerstvé nezpracované maso neobsahuje lepek, pozor si však dejte u toho mletého, různých masových kuliček nebo uzenin. Provoňte svou kuchyň dálnou Indií a připravte si populární tandoori chicken s kvalitním BIO kořením.
Čerstvé ryby
Všechny čerstvé, sušené a uzené ryby a korýši jsou bez lepku. Na grilovačce jistě sklidí úspěch pstruh na kmíně s černuchou a himálajskou solí.
Vejce
Kromě snídaňové klasiky jako jsou míchaná nebo sázená vejce, se vajíčka hodí do různých pomazánek, omáček i polévek. S bezlepkovou moukou a bezlepkovou strouhankou se tak dokonce nebudete muset vzdát ani tradičního trojobalu, pokud váš vnitřní žrout čas od času zatouží zhřešit třeba se smaženým sýrem.
Tip: Pro smažení bez přepalování doporučujeme některé z našich poctivých ghí.
Mléko, smetana, crème fraîche a přírodní jogurt
Mléčné výrobky jsou přirozeně bezlepkové a dobře fungují v mnoha receptech – sezónní houbovou polévku nebo letní tvarohový dezert s jahodami si tak vychutnejte bez obav.
Máslo a rostlinné oleje
Máslo a kuchyňské oleje včetně ghí a sádla jsou bezlepkové – máslo tak lze použít např. do pečených lilků s jogurtem a pikantní arabskou harissou.
Brambory
I přirozeně bezlepkové pečené, vařené či šťouchané brambory mohou být součástí bezlepkové diety – zkuste známý pastýřský koláč s bramborovou kaší ve vegetariánské variantě s houbami.
Obyčejné ořechy a semena
Hladké ořechy, semínka a všechny luštěniny se vyskytují přirozeně bez lepku. Špenát s piniovými oříšky a česnekem nebo ořechové ragú s vlašskými ořechy v lilku a čočce potěší jako lehká večeře.
Octy
Všechny octy včetně octa ječného sladu jsou bezlepkové produkty. Z umeoctu, citronu, olivového oleje a hořčice připravíte báječnou zálivku.
Worcestrová omáčka
Užitečný doplněk chuti vynikne v marinádách nebo čatní. Své charakteristické aroma pak dodá marinovanému tofu.
Rajčatová passata a protlak
Rajčata v této podobě využijete do spousty červených omáček – ke špagetám, chilli con carne nebo do vegetariánské musaky.
Džem, med a marmeláda
Zavařeniny jako džem, sirupy či med přirozeně neobsahují lepek. Palačinky z bezlepkové mouky tak směle namažte borůvkovou marmeládou nebo přelijte javorovým sirupem.
Je pro vás nebo vaše blízké bezlepková dieta aktuální téma? Prozraďte nám své oblíbené bezlepkové recepty v komentáři na našem Facebooku. Rádi vám také poradíme s výběrem produktů na produkty@day-spa.cz.
Zdroj: bbcgoodfood.com, institutmodernivyzivy.cz, celiak.cz