Bezlepková mouka na pečení: Proč ji používat a jaké existují druhy

Bezlepkové mouky jsou výbornou náhradnou klasické mouky pro osoby, které trpí celiakií. Nesnášenlivost lepku se vyskytuje poměrně často, není proto divu, že jsou mouky bez lepku tak populární. Mezi nejlepší patří kokosová, lněná, konopná nebo třeba sezamová. Můžete s nimi péct i připravovat nepečené dobroty. Jen se připravte na to, že se s bezlepkovou moukou pracuje trochu jinak než s klasickou.

Pro koho je vhodná mouka bez lepku

Nemoc celiakie vyžaduje jídelníček zbavený veškerého lepku. Problém je, že lepek se dnes vyskytuje téměř ve všech komerčně prodávaných jídlech. Najdete ho v pečivu, těstovinách, omáčkách, uzeninách, zmrzlinách, pudincích či polotovarech. A samozřejmě se hojně nachází v klasické bílé mouce. Je tedy poměrně náročné se lepku v jídle úplně vyhnout.

Výborným řešením jsou v takovém případě bezlepkové mouky. Existuje nespočet druhů a škála jejich využití je velmi pestrá. Než se do pečení s bezlepkovou moukou pustíte, musíte se akorát připravit na to, že se s ní pracuje úplně jinak než s běžnou moukou. Lepek je totiž tím hlavním prvkem, který dodává těstu na pružnosti.

Mouka bez lepku tudíž vyžaduje trochu trpělivosti při zpracování těsta. Případně se do nich přidávají ještě jiné složky (většinou různé druhy vlákniny), které zvyšují lepivost těsta a dodávají mu na vláčnosti.

Vůbec nejtvrdším oříškem je ale bezlepková mouka na kynuté těsto. Najít mouku, ze které připravíte skutečně vláčné a nadýchané buchty, není vůbec snadné. Proto se na tento druh pečiva používají spíše speciální směsi mouk bez lepku.

Bezlepková mouka na pečení

Bezlepkové mouky: druhy

Jak se tedy orientovat v jednotlivých druzích mouk bez lepku? Připravili jsme vás shrnutí těch nejznámějších.

  • Kokosová mouka
  • Sezamová mouka
  • Cizrnová mouka
  • Konopná mouka
  • Lněná mouka
  • Slunečnicová mouka

Kokosová mouka

Kokosová mouka se vyrábí z dužiny kokosového ořechu. Je plná vlákniny a bílkovin, díky čemuž dodává pocit sytosti. Hodí se i pro sportovce a také po ní s oblibou sahají vegani. Je výborná na pečení dortů, palačinek a různých zákusků. Protože ale nevyžaduje tepelnou úpravu, můžete z ní zkusit vyčarovat i nepečené dezerty.

Nevýhodou kokosové mouky je tendence k drolení – s těstem si proto musíte více vyhrát a nešetřit při tom tekutinami, neboť hodně saje.

Sezamová mouka

Sezamová mouka je známá svým vysokým obsahem proteinů a minimem sacharidů. Je tedy výborná pro nízkosacharidové diety. Kromě sladkých dobrot si z ní můžete upéct chléb, placky nebo připravit chalvu.

Cizrnová mouka

Cizrnová mouka se vyznačuje jemnou oříškovou chutí. Vyžaduje tepelné zpracování, proto se nehodí k přípravě raw dezertů. Uplatnění pro ní najdete při pečení sladkého i slaného pečiva.

Konopná mouka

Konopná mouka se vyrábí rozemletím konopných semínek vylisovaných za studena. Tato mouka se chlubí kromě vysokého podílu bílkovin nadprůměrným množstvím minerálů a vitamínů, je tudíž velmi výživná. Používá se proto s oblibou při rekonvalescenci, kdy tělo potřebuje co nejvíce živin. Při pečení se často kombinuje s jinými druhy bezlepkových mouk. Pečivu dodává krásnou ořechovou vůni a tmavší barvu.

Lněná mouka

Mouka z lněných semínektypickou oříškovou chuť. Hodně nasává tekutiny a bobtná. Proto je výborná k přípravě kaší a k zahušťování. Můžete z ní ale upéct i výborný chléb, křupavé krekry nebo třeba palačinky.

Slunečnicová mouka

Mouka vyrobená ze slunečnicových semínek má spíše jemnější chuť. Těstům dodává na vláčnosti a je oblíbená i díky vysokému obsahu bílkovin. Dá se kombinovat i s jinými druhy bezlepkových mouk. A pokud posypete pečivo ještě slunečnicovými semínky, pochutnáte si na něm dvojnásob!

Jak jste na tom s bezlepkovými moukami vy? Používáte je na pečení často? Určitě budeme rádi, když se pochlubíte se svými výtvory – můžete klidně na našem Facebooku nebo Instagramu. A pokud potřebujete s výběrem mouky či jiných produktů poradit, neváhejte se obrátit na produkty@day-spa.cz.