Ájurvédské koření
Jedním z hlavních pilířů ájurvédské medicíny je strava, která jde ruku v ruce se zdravím. Ájurvéda věří, že jak bylinky, tak i ájurvédské koření mají obrovský potenciál pro naše tělo i duši a mohou mít celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus. V ájurvédě se jednotlivé druhy koření, tak i jejich kombinace používají nejen k dochucování jídel, ale především k úlevě od celé řady zdravotních potíží. Díky svým vlastnostem mohou udělat z hůře stravitelného pokrmu lehké jídlo a ze studeného naopak zahřívací. Ajurvédské koření je důležité také pro zdraví trávicího ohně Agni.
#ShowMore#
Vyberte si u nás své ajurvédské koření, které si necháváme dovážet přímo z Indie. Pod naší brněnskou značkou Healing Nature najdete nejčastěji používané koření v ajurvédě, jako je například římský kmín nebo koriandr.
Ájurvédské koření, které by vám doma nemělo chybět
Které ajurvédské koření byste měli mít rozhodně po ruce? Římský kmín je důležitý pro trávení, bojuje proti plynatosti a vyrovnává všechny tři dóši. Podobné vlastnosti má také fenykl, který podporuje zároveň i činnost ledvin a jejich očistu. Mezi další ajurvédské koření, které čistí organismus a přispívá k detoxikaci patří také koriandr. Ten je specifický také tím, že má pozitivní vliv na močové ústrojí. Kardamom je užitečný pomocník při zahlenění, dodává radost a vitalitu a kromě toho se v ájurvédě používá také k eliminaci vedlejších účinků kávy, jako je například prudký pokles energie. Hořčičné semínko pomáhá v těle zpracovávat bílkoviny a stimuluje prokrvení. A nakonec by podle ajurvédy ve vaší kuchyni neměl chybět ani zázvor, koření které je výborné na trávení, bolesti břicha a nevolnost.
Tip: Zmíněné ajurvédské koření tvoří často základ také pro ájurvédské čaje. Nezapomeňte je vyzkoušet také!
Jak vybrat ajurvédské koření?
Pokud nevíte, jak vybrat ájurvédské koření, rádi vám poradíme. Při jeho výběru byste měli brát v potaz svou konstituci (Váta, Pitta, Kapha) i roční období. V zimě jsou ideální spíše zahřívací pokrmy a vyzkoušet můžete také zahřívací směsi koření jako je trikatu nebo garam masala. V létě zase naopak sáhněte po ajurvédském koření, které má ochlazující vlastnosti, takovým kořením je třeba zmíněný fenykl.