Indické koření
Dobré jídlo zkrátka nezná hranice a my se proto vydáme až do Indie. Pokud existuje země, která je typická nekonečnou paletou barev a vůní, pak je to právě ona. Základem indických jídel není nic jiného, než indické koření, bez kterého se při vaření voňavých pokrmů rozhodně neobejdete. Indické koření tvoří převážnou část seznamu surovin, které budete potřebovat pro přípravu celé řady pokrmů a jeho výběr se nevyplatí podceňovat.
#ShowMore#
Toužíte se blýsknout před přáteli nebo rodinou a chcete připravit pokrm jako z indické restaurace? Že jsou nejrůznější indická koření základem úspěchu, jsme si řekli. Jak ale vybrat skutečně kvalitní koření? Pokud se nechcete spokojit obyčejným kořením ze supermarketů, mrkněte na náš eshop. Indické koření od naší privátní značky Healing Nature k vám putuje přímo z Indie a najdete ho u nás dokonce i v BIO kvalitě. Chybu neuděláte ani tehdy, když vyzkoušíte indická koření od značek Swagat a TRS.
Nejpoužívanější indické koření, bez kterého se neobejdete
Rádi byste se pustili do přípravy typicky indického pokrmu, ale odradil vás dlouhý seznam koření? Nezoufejte! Indičtí kuchaři mají přesně pro tyto účely v šuplíku vlastní, předem namíchané směsi koření, kterým říkají masala. Asi nejznámější koření Indie je garam masala, která se výborně hodí například do mletého masa. Pokud milujete grilování, pak by vám doma nemělo chybět ani indické koření tandoori masala. Tradičně se přidává například do bílého jogurtu, který je k marinování přímo ideální. A zapomenout bychom neměli ani na kari koření, které se používá pro přípravu barevných kari omáček.
Ačkoliv je indické koření ve směsi velmi praktické, rozhodně byste měli mít v záloze i jednodruhové koření, se kterým budete mít absolutní kontrolu nad celkovým množstvím dochucovadel. Typická indická koření jsou například kurkuma, kmín, pepř, koriandr, kardamom nebo hořčičné semínko.
Tip: Ještě než se chopíte vařečky, nezapomeňte celé indické koření opražit na suché pánvi. Použít můžete také ghíčko, díky kterému dodáte jídlu jemnou máslovou chuť s oříškovými tóny.
V čem tkví tajemství indické kuchyně?
Součástí indické kuchyně je bezesporu pálivé koření. Ale nebojte se, indové umí velice dobře připravit i jemné nepálivé omáčky, jako je legendární chicken butter nebo lahodná korma. Pokud však na ohnivé pokrmy nedáte dopustit, pak vyzkoušejte indické koření, jako je například směs trikatu nebo chunky chat masala. Je váš pokrm přeci jen příliš ostrý? Indická kuchyně myslí na vše – intenzitu pálivost můžete jednoduše snížit přidáním jogurtu přímo do pokrmu, ale báječně se hodí také kokosové mléko, které jídlu dodá nádech exotiky.
Aby byl váš pokrm co nejvíce autentický, kromě kvalitního indického koření nezapomeňte zvolit také správnou přílohu. K omáčkám se nejčastěji podává basmati rýže nebo chlebová placka. Na žádném stole by neměla chybět ani omáčka chutney (čatní), která slouží jako ochucovadlo, ale často se do ní namáčí i chlebová placka. A zapomenout bychom neměli ani na luštěniny jako je čočka nebo cizrna, které se přidávají místo masa rovnou do omáček.